Над 100 събития ще предложи десетата Нощ на театрите на 19 ноември

Pinterest LinkedIn +

Множество спектакли, турове зад кулисите, плейбек театър, изложби и излъчвания на живо в програмата на европейската инициатива в България

Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България на 19 ноември и „ще отвори вратите“ на сценичните изкуства към сърцата на зрителите. Програмата на европейската инициатива събира над 100 съдържания от различни театрални жанрове, които ще бъдат представени в 13 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик.

Символичното начало на Нощта ще бъде сложено в Пловдив – на Голяма сцена в Драматичния театър, с едно от най-новите му заглавия – „Вампир“ по Антон Страшимиров. Това „отваряне“ на инициативата няколко часа по-рано (18 ноември, 19 ч.) никак не е случайно - тази година един от големите акценти в програмата е българската драматургия.

Нощта на 19 ноември ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата. За първи път в историята на Нощта на театрите Народният театър „Иван Вазов“ ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени – „Неведение“ (11:00 ч.), „Плач на ангел“ (14:00 и 19:00 ч.), „Караконджул“ (15:00 ч.), „Народът на Вазов“ (19:00 ч.), „Шърли Валантайн“ (19:30 ч.), „Фиеса“ (23:00 ч.). В съпътстващите дейности са включени изложба на театрални фотографии, музейна изложба с театрален реквизит и костюми. 100 човека, благодарение на специалния "NT pass", ще имат възможност за ексклузивен достъп до всички постановки в Народния театър, както и до вълнуващи срещи с любими актьори, писатели и режисьори, обиколка в Царската ложа, изненади и подаръци.

Софийска опера и балет ще отвори вратите си за тур зад кулисите (12:00 и 13:30 ч.), като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата. А вечерта ще е посветена на премиерата на оперното представление „Дама пика“.

Учебните театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет се включват с част от най-новите си продукции, а в театър-лаборатория „Алма Алтер“ всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.

Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има и на още десетки места, сред които са Младежкият театър „Николай Бинев“, Малък градски театър „Зад канала“, открита сцена „Сълза и смях“, театър „Възраждане“, театрална работилница „Сфумато“, театър „Българска армия“, Национален студентски дом, Нов театър НДК, Yalta Art Room, I am Studio, ХаХаХа Импро палас, Дерида, Национален студентски дом, Театър 199 и др.

Целодневна театрална програма ще предложат в Драматично-кукленият театър „Васил Друмев“ – Шумен (детско представление и работилница, курс по писане на приказки, открита репетиция, среща с актьорите и екипа на постановката „Асансьорът“), в Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ – Плевен (детски представления, пътешествие зад кулисите в театъра и премиера на спектакъла „Чудо“), в Драматичния театър „Гео Милев“ – Стара Загора (представления и изложби), в Симитли - НЧ „Климент Охридски“ (всички постановки в Симитли са с вход свободен).

Точно в 12 ч. на 19 ноември ще започне и откритото студио “Нощта след края на света. Светът след края на нощта“, което ще се излъчва на живо от Народния театър „Иван Вазов“ във фейсбук страницата на Нощта, за да е достъпно за почитатели на театралното изкуство в България и по света.

Тази година своите театрални мисли ще споделят директорите, режисьорите, драматурзите и актьорите.

Два международни фестивала гостуват в Нощта по случай нейното десето издание. "European Playback Theatre Gathering 2022" се включва с 6 playback сесии на английски език в Топлоцентрала и Нов театър НДК с гости от Швеция, Холандия, Русия и България. А Международното триенале на сценичния плакат представя няколко интригуващи изложби в Полския културен институт, Квадрат 500, Галерия 88 и Мраморното фоайе на НДК.

21 e броят на фотографиите в емблематичния проект #НощниПерсонажи, като и фотосесията е подвластна на посланието „През девет Нощи в десетата“. Главни герои в него стават едни от най-обичаните лица на българското театрално, балетно и оперно изкуство – Галин Стоев, Явор Гърдев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Георги Златарев, Константин Еленков, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. В посланическия екип на инициативата тази година има и няколко нови попълнения - актьорите Владимир Михайлов и Виттория Николова, драматургът Александър Секулов и режисьорите Вера Петрова и Антон Угринов. Новият прочит на #НощниПерсонажи е дело на фотографите Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, гримьора Слав Анастасов и творческата агенция The Smarts. Фотографиите ще бъдат показани в градинката пред Народния театър от 15 до 20 ноември.

По покана на Нощ на театрите и в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала на 22 и 23 ноември в София ще гостува театър "Словенско младинско" (Slovensko mladinsko gledališče) с едно от легендарните си представления – „Проклет да е предателят на отечеството!“ на “лошото момче” на Балканите - режисьора Оливер Фърлич. Спектакълът ще е със субтитри на български език.

***
Европейската нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Children’s Theatre Dubrava и Šibenik Theatre. Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия.

Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2022 г. на Столична община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.