На прага на зимата: Какви възможности разкрива отоплението чрез газови инсталации

Pinterest LinkedIn +

Собствениците на имоти имат различни възможности днес, ако искат да си осигурят изгодно и ефективно отопление

Съвременният начин на живот често ни поставя пред различни дилеми, когато искаме да съчетаем комфорт, изгодно предложение и лесна употреба. Когато говорим за отопление на дома, това е основен приоритет – първо да си го осигурим, второ да покрием изброените критерии. При отоплителните системи с газови котли ние не се нуждаем от допълнителна площ, където да държим на склад гориво, не се налага трудоемка поддръжка, радваме се на оптимална ефективност и надеждност.

Ето защо не е никаква изненада, че през последните години мнозина собственици на имоти предпочитат да заложат на изграждане на газови инсталации, за да постигнат икономично и максимално полезно решение. Неслучайно новите сгради, които са газифицирани, са изключително атрактивни за инвестиция, защото спрямо електричеството и парното отопление, вариантът на газ се отразява благоприятно на джоба на крайните потребители.

Друго съществено предимство е, че използването на синьо гориво, не ви ангажира да харчите природен газ, повече отколкото бихте желали. Тази свобода се оценява високо, тъй като процесът може да се контролира индивидуално и е плюс за семействата, които желаят да разпределят бюджета си според своите възможности.     

Технологията за затопляне на дома и загряване на битовата вода чрез изгаряне на газ е известна повече от 200 години. С времето тя се е модернизирала и усъвършенствала, така че да достигне максимално висок коефициент на полезно действие.    

С какво се отличават съвременните газови инсталации

Котлите на газ, които професионалните фирми предлагат днес, функционират с различни мощности според нуждите на съответната сграда. Задължително условие единствено е да има наличие на източник на газ – свързаност към централна газопреносна мрежа или инсталиран резервоар за пропан-бутан.

Повечето газови котли имат две основни характеристики: енергийно ефективни са и компактни като размери. Това позволява те да бъдат монтирани в зони с минимално място, не създават никакъв шум и се вписват перфектно в интериора на жилището.

Стандартно специалистите препоръчвам кондензния газов котел при създаването на газова инсталация в жилището. С негова помощ топлината в помещенията и на водата е гарантирана през цялото време, като съобразно индивидуалното потребление мощността може да се модулира.

Газовият кондензен котел може да се комбинира със соларна инсталация, така че да сте удовлетворени изцяло от стъпката си спрямо опазването на околната среда. Така вие ще черпите не само от топлината, генерирана от изгарянето на газ, но и от енергията на слънцето. През някои месеци на годината сградата би могла да се захранва почти изцяло безплатно, когато температурите навън позволяват да събирате достатъчно енергия от слънцето. При захлаждане газовият котел се включва автоматично и ви гарантира необходимото отопление на дома.

Видове газ, захранващи котела

Съставът и произхода на горивото са важни тук, както за всяка машина и устройство, които употребяваме в ежедневието. Следните видове влизат в действие за осигуряване на мощността на котела – природен газ-метан, биогаз и втечнен газ (пропан-бутан).

Природният газ е естествена суровина и основно се състои от метан, поне този, който захранва отоплителните инсталации.

Втечненият газ се генерира като допълнителен продукт при добива на нефт. Той представлява пропан или бутан. Когато ще бъде вложен за отопление, съхранението му е на склад в надземни резервоари. Втечненият газ предоставя опция за газова отоплителна инсталация в зони, където на този етап липсва газифициране.

Биогазът е възобновяема суровина, при чието производство се влагат ферментирали растения или остатъци от хранителната индустрия, а също и тор, ако в областта е развито отглеждането на животни. Биомасата се образува под въздействието на бактерии, а крайната смес е газообразна, в която се съдържа метан, кислород и въглероден диоксид.

Какви разходи включва инвестицията в газова инсталация

Има три етапа, които ще изискват инвестиране на средства от ваша страна. В началото е присъединяването към газопреносната мрежа, както и изграждането на тръбопроводи и арматури. Тази точка стои на дневен ред при условие, че обитавате район, който вече е газифициран.

Следващата стъпка е да си закупите газов котел, а разходите за него ще зависят от модела и мощността му. Ще платите допълнително за всички останали детайли по инсталацията, които са задължителни при нейното монтиране.

На финала ще трябва да покривате месечните си разходи, генерирани от котела, които е трудно да бъдат прогнозирани, освен ако не се познава състоянието на самата сграда, навиците ви като ползватели и самият вид на отоплителната инсталация.             

Обслужването обикновено е значително улеснено и интуитивно, а ако котлите са интелигентни, то може да се случва и онлайн. Чрез приложение на телефона вие може да управлявате температурата у дома, като оптимизирате отоплението и съответно таксите за него.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.