Прахосмукачките роботи - незаменим помощник в домакинството

Pinterest LinkedIn +

Работата с традиционната прахосмукачка е едно от най-изтощителните занимания за една домакиня – трябва да се минат все същите килими и подове, да се преместят все същите мебели, да се внимава за вазите и сувенирите, както и за спокойствието на съседите от долния етаж. Прахосмукачките роботи вършат ежедневно същата работа, но напълно самостоятелно, използвайки интелигента технология, за да минават под мебели, да избягват препятствия и винаги да търсят най-удобният и ефективен маршрут за почистване.

Какво точно са прахосмукачките роботи?


Освен че са малки, компактни и популярността им расте с всеки изминал ден, прахосмукачките роботи всъщност не са ново изобретение. Те бяха представени на широката публика още през 90-те години, но тогава не получиха добри отзиви, докато две десетилетия по-късно, с намаляването на свободното време и увеличаването на изискванията, потребителите най-накрая видяха огромната полза от тях. В момента можете да намерите на пазара десетки модели. Въпросът е кои са най-добрите от най-добрите?

Преимущества на прахосмукачките роботи


1. Те са лесни за използване – след като роботът свърши с картографирането и се запознае с вътрешността на дома Ви, нужно е само да настроите таймерите му и кои помещения да почисти. Можете да го управлявате ръчно, с дистанционно (при някои модели), с приложение за телефон или с гласов асистент.

2. Ефикасни – за разлика от традиционните прахосмукачки, роботите решават много задачи. Те не само почистват, но и запомнят мястото на предметите и количеството събрана мръсотия. Техният алгоритъм не им позволява да пропуснат място в дома Ви. Някои модели има усъвършенствани сензори, чрез които различават голия под от килима и по този начин знаят кога да увеличат мощността на всмукване.

3. Спестяват време – универсална истина е, че животът на хората в 21 век е по-натоварен. Справянето с много задачи е станало начин на съществуване. Прахосмукачката робот може да почиства сама, докато Вие сте на работа, на пикник или просто на разходка, както и да Ви уведомява за статуса си през приложението за телефон.

4. Работят върху различни повърхности – роботът се справя както с линолеум и килими, така и с теракот и бетонни плочи.

5. Справят се с различни степени на замърсяване – няма значение дали ще е разсипано брашно, наслоен прах, петно от кафе или косми от домашни любимци. Роботите прахосмукачки не само сменят режима си на работа и мощността на всмукване, но някои модели имат вграден моп с воден контейнер, от който да се възползвате след края на почистване. Микрофибърната кърпа на мопа е сменяема и се пере.

6. Невидима стена – ако има място, което искате да остане недокоснато от робота, посочете го на картата и така ще направите за него невидима стена.

7. Идеален подарък за възрастни хора – навеждането и носенето на традиционните прахосмукачки вече няма да са проблем за по-възрастните хора. Прахосмукачките роботи са леки, компактни и лесни за съхранение.

8. Самостоятелни – въпреки че има ситуации, в които трябва да се намесите, в повечето случаи (и повечето модели) могат да се справят сами – да се измъкнат от заплетени кабели, да се зареждат сами на докинг станцията, да променят настройките си, когато усетят различна повърхност.

Отличителни черти на перфектната прахосмукачка робот


Макар да са сравнително нови за пазара, прахосмукачките роботи вече са преминали през достатъчно тестове и изпитания, така че потребителите имат значителен опит, изградени представи и очаквания. Ето кои са основните критерии:

1. Да завърши цикъла на почистване – добрият робот избягва препятствията и завършва почистването си, като се връща сам на докинг станцията за зареждане.
2. Сила на звука – повечето модели работят до 70 децибела, а при тих режим – с 60 децибела и по-малко.
3. Размер – тук става въпрос за височината на робота – дали може да минава под мебелите или се затруднява.
4. Поддръжка – колко често трябва да се изпразва контейнера за прах и да се почистват филтрите, както и кога се сменят четките.
5. Допълнителни функции – например, приложението за телефон. Един качествен робот ще се справи и без него.
6. Почистване на ъгли – понякога за това помага формата, друг път – дължината на страничната четка.

Топ роботи прахосмукачки

1. Roborock S6 – най-добрият от най-добрите
Моделът почиства и мие, батерията му издържа до три часа, има интелигентна навигация с прецизен лазерен сензор и четириядрен процесор. Сканира дома Ви на 360 градуса. В допълнение има HD камера и микрофон. Потребителите с малки деца го препоръчват.

2. Eufy BoostIQ RoboVac 11S – най-добрият бюджетен робот
Супер тънък, може да минава под всякакви мебели. Всмукателната му мощност е 1300PA, а турбо режимът се включва за 1,5 секунди. Има опция за тихо почистване в продължение на 100 мин. върху твърда повърхност. Управлява се с дистанционно и разполага с чувствителни сензори за защита от падане. Потребителите са впечатлени от способността на модела да почиства и препоръчват всяко домакинство да има поне един Eufy на разположение.

3. iRobot Roomba i7+ - най-висока класа
Дори сред почистващите роботи има класи и Roomba i7+ в момента стои на най-висока позиция, благодарение на иновативната си функция за самопочистване. Според производителя, не е нужно да изпразвате кошчето на докинг станцията му в продължение на два месеца. Roomba i7+ има още три степени на засмукване, интелигентно картографиране, уникални гумени четки и работи отлично в комбинация с Braava jet m6, който пък е специализиран в мокрото почистване.

4. Samsung Powerbot R7040 – най-добрият майстор на ъглите
В сравнение с други модели от същата марка, този робот има 20 пъти по-силна всмукателна сила, а благодарение на своята форма и комбинираната работа на четките, Powerbot R7040 си е спечелил славата на ненадминат в почистването на ъгли по протежението на стените. Почиства в продължение на час и има FullView 2.0 сензор за картографиране.

Тези и много други прахосмукачки роботи можете да откриете онлайн в сайта : Mobisector.com
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.