Истории за едни от най-мразените „посетители” на дома ни

Pinterest LinkedIn +

Когато говорим за нежелани посетители на дома ни, най-вероятно си представяте досадни приятели или роднини, които идват и забравят да си тръгнат или се месят във всичко, обсипват ни с непоискани съвети и буквално изсмукват енергията ни.

Но днес ще ви разкажем за едни по-различни "гости". Те са малки, изключително нахални и влизат буквално отвсякъде, при това незабелязано. Освен това се разполагат удобно във всички зони и създават свои семейства, които се разрастват скорострелно. А единственият начин да се отървем от тях е да ги унищожим. Но как да успеете да ги хванете? Оказва се, че те притежават уникална бързина, която им позволява да изминат приблизително 50 дължини на тялото си в рамките на една секунда. За сравнение, ако хората се движеха толкова бързо, те щяха да достигат скорост от около 300 километра в час.

Досетихте ли се за кого става въпрос?

За досадните малки хлебарки.  И ако смятате, че това е само една безлична гадинка, която е способна да вгорчи живота ни с месеци напред, не се залъгвайте. Зад нея стои дълга история и много, много интересни факти.

Но да започнем от тяхната история.

Според намерени доказателства, хлебарките са се появили преди….динозаврите. Спрямо фосилите, които са открити, външният им вид и биологичните им характеристики са останали непроменени в продължение на над 300 милиона години. На това му казваме устойчивост.

Освен това по света няма само един или два вида хлебарки. Истината е, че са установени….. около 4 000 различни вида със свои специфични характеристики.

Оцеляват при (почти) всякакви ситуации. Включително без храна, вода, въздух и….глава.

Да, факт е! Хлебарките могат да оцелеят седем дни без вода, един месец без храна и дори без въздух. Е, само минути, но все пак това си е своеобразен рекорд. Което дава отговор на въпроса "Защо тази хлебарка не може да се удави?".

И най – фрапиращото – дори да останат без глава, не бързайте да се радвате, че сте я унищожили. Малката гадинка издържа до седмица без глава, което се дължи на специфичното им дишане през специални дупки в сегментите в тялото им.

Обичат да ядат и да….пият

Вашите посетители изобщо не са претенциозни към това, какво им предоставите да хапнат. Защото те изяждат всичко по пътя си – от нормалната храна, през тази на домашния любимец, до мъртви клетки, разлагащи се материи и изпражнения. Освен това няма да откажат да нападнат и бирата ви. Причината за това е, че те биват привлечени от захари и ферментирали продукти.

И след всичко това най – вероятно сега си мислите, че това е единственото същество на земята, което би оцеляло при ядрен взрив. Все пак може без основни потребности като храна, вода, въздух и глава... 

Но не е съвсем така. Реално те могат да понесат 10 пъти по-силна радиация от хората, но на практика дори не биха оцелели. Освен това, въпреки самурайските им качества, те съвсем нямат дълъг живот - от няколко месеца до няколко години в зависимост от техния вид.

И преди да намразите неистово тези все оцеляващи животни, ето и няколко мили факта за тях. Реално само около 1% от горепосочените 4000 видове хлебарки на земята идват в домовете ни.  Освен това размерът на хлебарките всъщност няма никакво значение, което означава, че големите не са по – опасни от малките им събратя.

И ако смятате вече, че у вас е чисто, което прави домът ви негостоприемен за малките буболечки, помислете отново. Защото се оказва, че те не се чувстват по-комфортно в мръсни и неподдържани домове, а търсят място с по – удобен достъп до храна и вода.

И все пак те не са неунищожими

За щастие, няма да се налага да прибягвате до ядрен взрив, за да ги премахнете от домовете си. Те не обичат студа, което обяснява, защо зимата не са толкова активни, не харесват жаби, гущери и оси, което пък не значи да населите дома си с тях. Всичко, което трябва да направите е да се свържете с фирма, която предлага пръскане за хлебарки и само след няколко часа от тях няма да има и следа.

Лесно е, нали?

Сподели.