9 любопитни факта за хлебарките, които не знаете

Pinterest LinkedIn +

Хлебарките са сред вредителите, които не само ни дразнят, но и предизвикват погнуса в нас

Хлебарките са уникални създания, които не искаме да срещаме в дома си и знаем, че те са доста приспособими при всякакви условия на живот. Щом ги има в природата, те имат своето място, независимо от нашето желание, но и са доста интересни за наблюдение.

Ето някои факти, които може да ви изненадат за тях и за които вероятно не сте подозирали:


Оцеляват и без глава

Това твърдение не е само легенда, а самата истина. Оказва се, че неприятните насекоми могат да издържат поне седмица без глава. Причината е, че те дишат през отвори, които се намират по цялото им тяло. Дори когато са обезглавени, те не успяват да загубят достатъчно количество кръв, което да доведе до тяхната смърт.


Светлината ги дразни

Често се чудим защо хлебарките са активни през нощта. Това е така, защото светлината ги притеснява и им дава знак, че наоколо има присъствие на хора. Те тръгват на лов едва часове след като сме спрели осветлението в помещенията.


Летящи хлебарки

Те също на се герои от фантастичен филм, а са напълно реални. Има видове, които летят, въпреки че не могат да развиват кой знае каква впечатляваща скорост.


Не са агресивни

Колкото и да страним от тях, на практика няма от какво да се опасяваме, защото те не са агресивни и не хапят. Дори да се стигне до неочакван сблъсък с тях, те не биха могли да пробият кожата ни, защото тя е доста по-плътна от възможностите им. Ето защо хлебарките търсят храна, която не извършва никакви движения.

Перфектно зрение


Черните насекоми се славят с отлично зрение, което има способността да се подобрява при зелена светлина и да се влошава при червени тонове.

Пренасят зарази


Рисковете от тях идват от това, че са преносители на бактерии и паразити. Хлебарките консумират гниещи продукти, даже и мърша. Те могат да провокират респираторни проблеми и астма при човека.

Студът не ги стресира


Ако студът не ги застигне рязко, както е примерно във фризера, те могат дълго да издържат. Стига температурата да се понижава постепенно, хлебарките могат да се адаптират към промяната.

Радиацията не е пречка


Различни проучвания са установили, че буболечките от този вид могат да понесат радиация над 120 пъти повече, отколкото хората.

Каква храна още


Освен разлагащи се храни те предпочитат и всичко с органичен произход – независимо дали са косми, нокти или дори сапунени изделия.


Ако у вас се срещат често такива насекоми, винаги можете да се обърнете към реномирана фирма за унищожаване на хлебарки, за да реши веднъж и от раз вашите проблеми.
Сподели.