На пазар за HD телевизор: кратко ръководство за коледен шопинг

Pinterest LinkedIn +

Наближава Коледа и вие, съвсем естествено, искате да си направите готин подарък. А най-често под "готин подарък" се разбира... телевизор с висока резолюция. Днес обаче пазарът предлага такова пищно разнообразие от марки и модели, че довчерашният ключов критерий вече не е толкова водещ – цените са по-достъпни от всякога.

Това обаче изправя потребителите пред още по-труден избор – ако предложенията, които пасват на бюджета им, са 5-10, че и повече, кое от тях е най-доброто?

Ще се опитаме да отговорим бързо, максимално точно и, което е по-важно, кратко на този въпрос в следващите няколко реда.

Размер
Естествено, нещата обикновено започват със спор за диагонала. Мъжете обикновено следват максимата на Мечо Пух ("Колкото повече – толкова повече"), а жените са по-прагматични и знаят, че размерът (пардон, диагоналът) няма чак толкова ключово и решаващо значение.

За да прецените най-добре кой диагонал на екрана е най-подходящ за вас, е добре да вземете предвид размерите на помещението, където смятате да разположите телевизора.

Ако ще седите на разстояние 1-2 метра от него, 37-40 инчов модел ви е напълно достатъчен. При над два до три метра вероятно 50-инчовите панели ще ви паснат по-добре. Ако говорим за наистина внушителен хол или трапезария (4-5 и повече метра), 60-те инча определено си заслужават.

Резолюция
Днес е малко вероятно (почти невъзможно) да попаднете на модел с така наречената HD Ready резолюция (т. е. 1280 х 720 точки). Масово телевизорите, които се предлагат на пазара, са Full HD (1920 х 1080), който е и най-съвършеният от актуалните в момента стандарти.

Макар и рядко, може да се натъкнете и на революционните нови 4К дисплеи, но те са още много далеч от джоба на масовия потребител. Ако държите да притежавате подобен панел, може би е добре да се насочите не към ТВ сегмента, а към компютърните монитори. Там вече се предлагат 27-30 инчови модели с 4К (или UHD – ултра висока резолюция) и на относително разумна цена.

Плазма срещу LCD
Един от най-старите HDTV спорове с като цяло доста добре известни изводи: плазмените панели предлагат по-реалистични, дълбоки и плътни тъмни тонове (черно), докато съвременните LCD (LED) панели са по-ярки, по-тънки и леки.

Големият проблем на плазмите обаче не е в качеството на картината, което предлагат, а че по същество те са последните представители на една практически мъртва технология. Дори един от най-отявлените й и отдавнашни поддръжници – Panasonic неотдавна обяви, че се отказва от нея и спира производството на подобен клас телевизори. Ако държите на плазмен панел, на пазара все още се предлагат достатъчно голям брой такива модели, но имайте предвид, че купувайки го, вероятно си купувате жива антика, която вече е морално остаряла.

Интерфейс
Броят и видът на наличните портове за свързване (вход/изход) е от критично значение при избора ви на нов модел телевизор. Всъщност вие може би дори не подозирате колко важен може да се окаже този наглед дребен детайл в дългосрочен план.

Определено бихте искали да се спрете на модел с колкото може повече HDMI (аудио/видео) входове. Днес вече броят на входните устройства, които бихте искали да включите към телевизора си, е изненадващо голям. Изброяваме само някои от най-популярните: декодер за кабелна телевизия, компютър, игрална конзола, устройство за поточно предаване на мултимедия (Chromecast и подобните му), Blu-ray плейър...

Тук дори не включваме джаджи като таблети, смартфони, цифрови камери и фотоапарати – всичко, което може да излъчва аудио и видео през HDMI.

Наличните USB портове също никак не са без значение! Много съвременни телевизори идват с вградени мултимедийни плейъри, способни да възпроизвеждат видео с висока резолюция (а често и с 3D ефекти), музика, цифрови изображения. Ако искате да включите към такъв телевизор външен твърд диск, често ще са ви нужни поне два свободни USB порта – мощните съвременни дискове с голям капацитет обикновено го изискват, тъй като използват единия USB канал за предаване на данни, а другия - като източник на допълнително захранване!

3D/Smart
Един от парадоксите (до известна степен), с които ще се сблъскате на HDTV пазара днес, е, че и при най-добро желание не можете да намерите панел, който да не притежава една от тези две екстри. Иначе казано, ако не желаете да плащате допълнителната цена за 3D ефекти и/или Smart функции, понеже не се нуждаете от тях или не възнамерявате да ги използвате активно, производителите просто не ви предлагат такава опция. Всички (или почти всичко с много малко изключения) от актуалните модели, предлагани на пазара, включват поне една от тези две екстри.

В това като цяло няма нищо лошо, но, ако говорим за 3D например, добре е да се осведомите за две неща: каква точно технология използва въпросният панел (активната е по-добра) и колко чифта очила са включени в комплекта?

Ако смятате често да се забавлявате семейно пред телевизора, подразбира се, че ще са ви нужни поне 4 бройки. Малко производители обаче предлагат толкова много като част от стандартния комплект, така че това означава допълнително оскъпяване.

Smart опциите също са интересни, но поинтересувайте се какви бъдещи възможности за поддръжка и развитие предлага производителят на модела, на който сте се спрели. "Умните" възможности на един съвременен ТВ панел са толкова добри, колкото е поддръжката за тях – не искате например в момента, в който Google пуснат нова ревизия на YouTube, телевизорът ви да спре да възпроизвежда клипове от сайта - просто защото софтуерът му е безнадеждно остарял, а производителят няма намерение да ви предложи по-актуална нова версия.

Сподели.