Как да свържем домашното си PC с HDTV?

Pinterest LinkedIn +

Телевизорите и начинът, по който гледаме видео, се измениха много през последните години. Времената, когато трябваше да пренавиваме видео касетата, преди да я върнем във видеотеката, или да търсим перфектната позиция за антената, за да можем да гледаме телевизия, са безвъзвратно отминали.

Технологията обаче, все още е далеч от перфектна и не всичко е розово. Със сигурност поне две дистанционни управления се търкалят на масичката в хола ви и почти сигурно нямате универсален интернет източник за стриймване на HD видео.

Може би дори използвате composite кабели за чисто новия ви LED HDTV. Няма страшно, предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с предизвикателството, наречено home theater.

Вероятно търсите и начин да намалите месечните разходи за кабелна телевизия за сметка на безплатни или евтини интернет стрийминг услуги?! За целта трябва да свържете компютъра с телевизора ви. Това може да се окаже много лесно, но понякога, за съжаление, е невъзможно. Всичко зависи от това какви входове и изходи имат двете устройства. Ето най-вероятните опции, изброени от най-добра към най-лоша:

HDMI към HDMI: Ако и двете устройства имат HDMI конектори, имате късмет. Един-единствен кабел ще ви осигури възможно най-добрата картина и звук, с които телевизорът може да се справи. Ако въпреки всичко нямате звук, може да се наложи да промените някои аудио настройки на Windows. Ако ползвате Windows 7 или Vista, изберете с десен бутон на мишката иконката за звук в системния трей (близо до часовника) и изберете Sounds. Отидете на раздел Playback и изберете Digital Audio (HDMI).

DVI към HDMI: Ако компютърът ви няма HDMI конектор, най-вероятно дънната платка има PCI слот. С правилния адаптер и кабел всичко ще може да заработи, тъй като тези два стандарта са сравнително лесно съвместими един с друг. Единствената голяма разлика е, че DVI не пренася аудио сигнал. Ако имате ресийвър (което е добра идея за едно домашно кино), включете изходния аудио сигнал от компютъра в него. Може да ви потрябва Y-adapter аудио кабел с 1/8" стерео мини жак (като този на слушалките ви) и два стандартни RCA аудио конектора.

VGA към VGA: Ако компютърът ви няма нито HDMI или DVI изход, със сигурност има VGA конектор. Хубавото е, че на практика всеки телевизор също има такъв порт (може да е означен като RGB, PC, или RGB PC). Добрият VGA сигнал може да изисква малко настройване на телевизора и компютъра, като е най-добре да се консултирате с ръководството на телевизора ви.

S-Video към S-Video: Ако и двете ви устройства имат S-Video порт и нищо по-добро, може да си купите един S-Video кабел и да ги свържете. После използвайте Y-adapter аудио кабел за аудиото. Това решение обаче, предоставя само аналогов сигнал. Няма да може да гледате дигитален такъв, нито HD. Но пък е просто и работи. Друг вариант е да използвате USB и SD портовете на телевизора, за да гледате видео и снимки, или слушате музика. Проблемът е, че тези портове са сложени с идеята да ги ползвате за съдържание, свалено от фотоапарат или камера. Естествено, повечето филми, които сваляте от торент сайтове, например, не винаги са конвертирани в подходящите формати, поддържани от вашия HDTV.

Може би най-универсалният вариант е да си настроите UPnP сървър, за да стриймвате съдържание през домашната ви мрежа. Хубавото на тази опция е, че не се налага да имате компютър в същата стая, в която е телевизорът ви. Все пак ще ви трябва инсталирана програма, играеща ролята на медиен сървър, както и връзка между телевизора и домашната ви интернет мрежа (например през вграден в телевизора Wi-Fi/ethernet кабел или отделен set-top box).

Имайте едно на ум, че ако ще стриймвате много HD видео, е най-добре да използвате кабел за връзката между телевизора и домашната ви мрежа. Любимото ни Wi-Fi е удобно, но има склонност да дропва кадри или да предизвиква неприятно буфериране. Новите HDTV-та обикновено имат ethernet порт или Wi-Fi адаптер, с които ще може безпроблемно да го свържете към домашния ви рутер.

Колкото до софтуерната страна на въпроса, Windows 7 е доста добър в това отношение и има вградена функция за media streaming. Просто напишете "media streaming options" в Start менюто, a оттам можете да изберете до кои устройства от мрежата ви искате да имате достъп за любимото ви медийно съдържание.

Ако притежавате NAS (network-attached storage) устройство или рутер с USB порт, дори нямате нужда от компютър, за да стриймвате видео. Просто конфигурирайте UPnP настройките на устройството и копирайте видео файловете на NAS диска (или включете преносим диск в USB порта на рутера).

Това е всичко! Сега остава да приготвите малко пуканки и да се приготвите за една вълнуваща филмова вечер с приятели.

Сподели.