Facebook влиза в играта с групово пазаруване с Deals

Pinterest LinkedIn +

Груповото пазаруване определено е новата мания в интернет. А то става още по-интересно, тъй като най-голямата социална мрежа - Facebook - влиза директно в играта с новата си услуга Deals.

Както и другите сайтове за групово пазаруване като Groupon, LivingSocial и българските им  подобни, във Facebook хората ще имат възможност да се сдобият с различни продукти и услуги на ниски цени.

Засега Deals е достъпна само за потребителите в САЩ, Великобритания, Германия, Испания и Италия, но скоро се очаква да бъдат присъединени и нови пазари.

Facebook ще позиционира Deals по различен начин, въпреки първоначалните прилики с многото сайтове за подобен род пазаруване. От компанията определят услугата си като "полезно допълнение за приятели", които ще могат да купуват с отстъпка не само стоки, но и билети за кино или концерт, например.

Освен това, услугата може да се използва и еднократно, тоест не е нужно потребителите да са постоянно активни. Участници в Deals автоматично стават всички членове на социалната мрежа. От Facebook се надяват, че по този начин компанията ще може да привлече повече представители на малкия и среден бизнес към своя проект.

Според аналитици от BIA/Kelsey, новата услуга ще помогне на Facebook да закрепи позициите си на пазара за онлайн покупки с отстъпка, популяризиран от Groupon и LivingSocial.

До 2015 година доходите от този вид пазар ще нараснат до 3.93 млрд. долара. Засега от услугата са заинтересовани компании като ReachLocal, Gilt City, Tippr, HomeRun.com, PopSugar City, KGB Deals, Plum District и Zozi.

Сподели.