На фокус: "С череша се задави косът" на Людмил Тодоров

Pinterest LinkedIn +

"С череша се задави косът" е история за брат и сестра, неразривно свързани помежду си, макар характерите им да са толкова различни, колкото изобщо е възможно да бъдат. Людмил Тодоров ни увлича неусетно в една само на пръв поглед обикновена семейна история, скрила в себе си много по-дълбок смисъл.

Сигурни сме, че повечето от вас познават Людмил Тодоров – ако не като писател, то поне като режисьор и сценарист. Освен създател на филмите "Любовното лято на един льохман", "Емигранти", "Шивачки" и "Миграцията на паламуда", Людмил Тодоров е и автор на няколко романа, между които "Шлеп в пустинята" и "Разглобено лято".

Най-новият му роман "С череша се задави косът" има собствена интересна история. Тя започва с повестта "Скептици", издадена като самостоятелен текст през 2013 година, която впоследствие се превръща в първа част от романа. 

Самият автор описва създаването на "С череша се задави косът" така:

"Идеята за романа дойде от изповедта на моя позната млада жена, която в своето ранно детство се чувствала толкова пренебрегната и самотна след раждането на своя брат, че се опитала да го убие."

Звучи стряскащо, но всъщност е много често срещано явление по-голямото дете да изпитва болезнена ревност от по-малкото и подобни опити за "отърваване" от новопоявилия се член на семейството рядко са наистина опасни.

Нишката на историята в "С череша се задави косът" тръгва именно от подобна ситуация, превърнала се впоследствие в любим семеен анекдот, и проследява взаимоотношенията между брат и сестра в продължение на няколко десетилетия.

София и брат й Атанас, наричащи се един друг Софчето и Наско, са безкрайно различни един от друг. Тяхната противоположност обаче се превръща в основа за изграждането на изключително здрава връзка.

Софчето е свръхчувствително дете с изключително развинтено въображение. Наско е затворен, гениален математик, който разбира, но не споделя свръхемоционалността на сестра си.

Историята започва с тяхното детство. Разтърсена от появата на братчето си и промяната, която бебето внася в живота й, Софчето стига до извода, че трябва да отстрани причината за своето нещастие. След провален опит да купи отрова за мишки тя решава да простуди бебето, като го накисне в студена вода.

Резултатът е куп мокри дрехи и едно внезапно, но важно откритие. Тя разбира, че всъщност обича брат си, макар той да й е отнел част от вниманието на родителите. От този момент в цел се превръща опазването и обгрижването на Наско. Поне докато сестра му влиза в пубертета.

Тогава малкият досадник е просто малък досадник, дразнещ в желанието си за подражание. Чувствителната, макар и не твърде голяма разлика във възрастта им постепенно започва да се стопява с времето, защото Наско е изненадващо умен за годините си и някак надраснал връстниците си.

Двамата преминават през ситуации, добре познати на всеки, който има брат или сестра. От общите тайни до ревнивото пазене на личното пространство, от споделянето до конфликтите, от близост до отчуждение, макар и мимолетно. Въпреки това връзката им не прилича съвсем на обичайната връзка брат-сестра, защото самите те не са обикновени.

Първата част на романа проследява годините от раждането на Наско до неговото заминаване да учи в Оксфорд. Във втората откриваме двамата вече напълно пораснали. Софчето е станала журналист и майка, а Наско е завършил и се е преместил в Америка.

В живота и на двамата са настъпили сериозен брой промени, но връзката им продължава да е все така силна, макар да ги делят хиляди километри. От трудностите на разведения, с които се сблъсква Софчето, до носталгията към дома, която връхлита Наско – брат и сестра все още имат какво да споделят.

"С череша се задави косът" е роман, в който сериозното и смешното се преплитат непрекъснато. Действието е динамично, изпъстрено с ретроспекции и изключително естествени диалози. 

Официалната премиера на романа е на 7 април в клуб "Перото". Събитието започва в 19 часа, а откъси от романа ще прочетат Кристин Димитрова и самият автор. Издателство Colibri са подготвили изненада за всеки, който си купи новия роман на Людмил Тодоров по време на премиерата.

За онези от вас, които нямат възможност да посетят събитието или нямат търпение, най-прекият път към "С череша се задави косът" е ТУК.

Сподели.