На фокус: "Перлите на Ади Ландау" на Соня Тодорова

Pinterest LinkedIn +

Чифт перлени обици пътува през времето в първия роман на Соня Тодорова. "Перлите на Ади Ландау" е омагьосваща история за бягащи хора, за цената на свободата и за тежестта на историята.

Соня Тодорова е онази очарователна млада дама, която успя да ни разсмее до сълзи с "Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София". С втората си книга (и първи роман) тя затвърждава присъствието си на литературната сцена у нас.

Освен това доказва, че е не само остроумен, но и много талантлив писател, като създава нещо не само жанрово, но и тематично много различно от дебютната си книга. "Перлите на Ади Ландау" е завладяваща и необикновена история, която проследява историята на няколко поколения.

Парчетата от този нетрадиционен литературен пъзел са свързани от чифт изящни перлени обици, които се предават в продължение на няколко века от ръка на ръка, поколение след поколение. Книгата е посветена на Бягащия човек.

Историята започва през далечната 1667 гoдина във Виена. Град, чиято история авторката очевидно и съвсем не изненадващо познава добре. Соня Тодорова е доктор по висша геодезия, а научната си степен придобива именно в Техническия университет във Виена.

И така, през 1667 гoдина столицата на Австрия все още не притежава блясъка, който познаваме днес. Ади Ландау живее в така наречения Еврейски град – пренаселено, но относително чисто гето с три синагоги и каменни улици, както смята самият той.

"Вярно, има малко чума, но чума има и оттатък стената, не е само при нас!" – мисли си Ади, докато върви по улиците. А стената, за която говори, е крепостната стена на града, която по онова време е току-що построена.

Ади неочаквано се сдобива с чифт изящно изработени перлени обици и макар че първоначално не смята да ги задържи, те ще останат в рода му много дълго време. Само три години след като е получил обиците, Ади Ландау напуска Виена заедно със съпругата си и всички останали обитатели на Еврейския град.

Три века по-късно, през 1938 година, наследникът на рода Ландау – Равид – също обмисля как да напусне Виена заедно със семейството си. Оценил горчивата ирония, той разбира, че въпреки всичките му надежди семейната история се повтаря.

Историята има неприятното свойство да се повтаря въпреки горчивите уроци на времето и лъжливите обещания на цивилизацията. Свързани от две необикновени перли, през нея преминават жени и мъже, еврейски търговци и австрийски благородници, войници на Германския райх и български партизани и накрая едно виенско момче и едно софийско момиче. 

Ако сте любопитни да научите повече за това необикновено пътуване през времето, най-прекият път към "Перлите на Ади Ландау" е ТУК.

Сподели.