На фокус: "Игра на Изкормвач" на Исабел Алиенде

Pinterest LinkedIn +

Първият криминален роман на брилянтната Исабел Алиенде (Isabel Allende) е безспорно доказателство за неоспоримия й талант да разказва истории.

Ако се опитате да намерите жанрово определение за романите на Исабел Алиенде, със сигурност ще попаднете на термина "магически реализъм". И наистина, що се отнася до емблематичния "Къщата на духовете", той е повече от изчерпателен.

Последният роман на чилийската писателка обаче заменя вплитането на магически и фолклорни елементи в реалността с преплитане на реална и виртуална действителност. "Игра на Изкормвач" (купи с 20% отстъпка) е изпълнена с напрежение криминална история, в която едно увлечено от криминалните романи момиче тръгва по следите на истински сериен убиец.

Както в повечето романи на Алиенде, и в "Игра на Изкормвач" основните персонажи са жени. Майка и дъщеря, толкова различни една от друга, колкото е възможно да бъдат, и въпреки това силно свързани помежду си. Индиана Джаксън е истински свободен дух и бохем по душа. Отдавна разведена с бащата на дъщеря си, тя не е склонна да се обвърже сериозно с нито един от двамата мъже, с които излиза.

За разлика от майка си, Аманда е затворена и сдържана и съвсем не е склонна да търси доброто у хората.

Напротив, точно като баща си, който е шеф на отдел убийства на полицията в Сан Франциско, момичето е запленено от тъмната стана на човешката природа.

Освен увлечението си към криминалните романи Аманда има и друго хоби - ролева игра, наречена Изкормвач, която играе заедно с дядо си и група приятели, доколкото могат да бъдат наречени така, защото точно като самата нея те са затворени в себе си и доста нетипични тийнейджъри, при това от различни краища на света.

След поредица от убийства, извършени в града, Аманда се впуска в собствено разследване и дори открива връзка между отделните случаи преди полицията. Започналото като игра търсене на убиеца обаче придобива съвсем реални измерения, когато Индиана изчезва. Аманда е изправена пред най-сложната загадка, с която се е сблъсквала, а залогът съвсем не е малък - животът на майка й.

Ако сме успели да ви изкушим да се потопите в "Игра на Изкормвач" или някой друг от романите на Исабел Алиенде, можете да ги намерите ТУК

Сподели.