На фокус: "Гробна тишина" на Арналдур Индридасон

Pinterest LinkedIn +

Нищо не може да съсипе един детски рожден ден така, както внезапно изникнал от пръстта скелет. "Гробна тишина" грабва от първия ред и ще ви държи в напрежение до последната страница – точно както се очаква от един майсторски трилър.

Какво знаете за Исландия? Дори отговорът да е "почти нищо", няма от какво да се притеснявате, защото винаги можете да наваксате. Предлагаме ви вместо на Google този път да заложите на алтернативен източник на информация, какъвто е този роман.

Книгата се казва "Гробна тишина" и е абсолютен бестселър. Авторът е исландският писател Арналдур Индридасон, носител на цял куп престижни литературни отличия, превеждан и ценен не само в скандинавските страни, но и в Европа. 

Преди да започне да пише криминални романи, Индридасон работи като журналист и филмов критик, по образование пък е историк, а богатият му опит и широките му познания в различни области правят творбите му оригинални, ярки и запомнящи се. 

Романите му вече са 14 на брой, повечето са бестселъри, някои са филмирани и преведени на над двадесет езика. Във всички тях главни действащи лица са полицаите Ерлендур, Сигурдур Оли и Елинборг. "Гробна тишина" не е първата книга от поредицата трилъри на Индридасон, но пък е едно от безспорно най-успешните му и награждавани заглавия.

Защо обаче смятаме, че един криминален роман може да обогати знанията ви за Исландия? Главно защото писателят успява да улови майсторски атмосферата на Рейкявик и неговите предградия и да я пресъздаде така, че тя да докосне всички читатели – дори тези, които не познават нито града, нито страната.

Същото прави и с характерните за живота и обществото в Исландия детайли. Знаете ли например, че в исландския език няма учтива форма, всички си говорят на ти? Някои от местата и ситуациите, които Индридасон описва, биха могли да бъдат видени и да се случат навсякъде по света, други обаче са изключително характерни.

"Гробна тишина" започва с едно малко момиче, което гризе парче от човешка кост. Не, не става дума за канибали, детето просто е захапало случайно намерен предмет, но това ще провали напълно рождения ден на по-големия й брат и ще постави началото на едно мащабно полицейско разследване.

В изкоп за строеж близо до къщата на рожденика полицаите ще открият не един, а няколко скелета. А с тях започват и въпросите. Какво е имало на това място, преди то да се превърне в новостроящ се квартал от главоломно разрастващия се град? Ако е имало къща, чия е била тя?

И дали заровените под някогашната постройка трупове са на хора, станали жертва на убийство, или са просто останки на бедняци, които не са можели да си позволят погребение, или пък са на загинали през войната английски или американски войници?

Хипотезите никак не са малко, а екипът, който работи над тях, не е голям. Ръководи го полицейският инспектор Ерлендур, който има слабост към случаи с отдавна изчезнали хора, но си има и сериозни лични проблеми. 

Колегите му Сигурдур Оли и Елинборг дават всичко от себе си, за да открият истината за мистериозните останки. Тримата основни персонажи в поредицата са представени още в първите страници на романа, а кратките им описания са повече от красноречиви.

Когато отиват на предполагаемото местопрестъпление, тримата полицаи все още смятат, че трупът е само един. За изравянето на останките е ангажиран екип археолози, а инспектор Ерлендур случайно се натъква на втори скелет. 

Това, което тримата полицаи все още не знаят, е, че на мястото на строителния изкоп някога е имало къща. През четиридесетте години в нея е живяло семейство с три деца. Семейство, в което насилието не е било непознато.

Собственикът на къщата пък никога не е живял в нея, но годеницата му е изчезнала мистериозно. Каква тайна лежи заровена в земята и как Ерлендур и колегите му ще открият истината – можете да разберете само ако прочетете "Гробна тишина".

Най-прекият път към нея е ТУК.

Сподели.