На фокус: "Доклад на зелената амеба за химическия молив" на Велина Минкова

Pinterest LinkedIn +

Винаги се радваме, когато на хоризонта се появи нов български автор. Особено ако предлага нещо толкова забавно, различно и свежо, каквото е "Доклад на зелената амеба за химическия молив". Дебютният роман на Велина Минкова с това нетрадиционно заглавие, написан с много чувство за хумор, е четиво, което не бива да пропускате.

Има ли зелени амеби? Каква е връзката им с химическите моливи и какво общо имат и двете неща с един международен пионерски лагер в Корея (Северна) през 1989 година? Вече сте любопитни, нали? Дебютният роман на Велина Минкова "Доклад на зелената амеба за химическия молив" разказва по един остроумен и много забавен начин още неразказаната ни нова история.

Затова преди да стигнем до зелените амеби и химическите моливи, ще ви разкажем малко за тяхната авторка. Велина Минкова е родена през 1974 година в София и завършва английска гимназия. След това заминава в САЩ, където учи английска литература и творческо писане.

Освен това е преводач, има издаден сборник с разкази на английски език, озаглавен Red Shorts, а през 2014 година е участник в българоезичната група на созополския семинар по творческо писане към фондация "Елизабет Костова". Сега живее в Париж, превежда и преподава английски език и литература.

Още докато учи творческо писане, Велина печели различни литературни награди, а разказите, събрани в Red Shorts, са вдъхновени (също като дебютния й роман) от спомените й за детството в България. Онази България от преди 1989 година, когато все още е имало пионерчета, чавдарчета и червеното не е било просто цвят. 

Така стигаме до "Доклад на зелената амеба за химическия молив", в който се срещаме с една почти отличничка, която си води дневник. Александра, главната героиня на тази необикновена история, получава възможност да замине на лагер в Корея. Онази, Северната, братска, комунистическа Корея. Пътуване, което се осъществява въпреки една петица по биология, появила се в резултат на сериозно объркване.

Вместо да каже "зелена еуглена", Александра, която много държи да се обръщат към нея с цялото й име, казва, че зелената амеба фотозинтезира. И тази грешка застава на пътя й към пълното отличие. Въпреки това обаче именно тя е избрана (благодарение на една решителна учителка по руски език) да замине на лагер. Освен това биологията може и да не е най-силната й стана, но с езиците се правя чудесно.

Александра тръгва, изпълнена с ентусиазъм, "въоръжена" със сувенири (включително двуцветни химически моливи) и с важната заръка на своята учителка да си води подробен дневник, за да може после да напише доклад за лагера. Като всяка примерна ученичка, Александра се заема сериозно и отговорно със задачата и описва внимателно и повече от забавно своето пътешествие.

То започва с подготвителен лагер, в който подготовката не е кой знае колко сериозна, но пък забавлението е страхотно. Там ученичката се сдобива с модерна къса прическа като на Мадона. Продължава с няколко самолетни полета, престой в Москва, от който става ясно, че Съюзът много прилича на България, само че умножена по хиляда, мавзолеят на Ленин не е по-хубав от този в София, а да си напазаруваш в ГУМ без помощта на някой възрастен е невъзможно.

Описанието, което Александра прави на Пхенян, е още по-ярко и забавно от това на Москва. Така че ако вече сте любопитни да научите повече за приключенията й по време на пионерския лагер и искате да се посмеете, а може би дори да си спомните с умиление за собствените си преживявания от "онова време", най-прекият пък към "Доклад на зелената амеба за химическия молив" е ТУК.

Премиерата на романа е на 19 февруари 2015 г. в кино "Влайкова" в София.

Сподели.