На фокус: "Бонита Авеню" на Петер Бювалда

Pinterest LinkedIn +

Ако харесвате европейски писатели, и особено ако сте чели романите на Херман Кох с удоволствие, Петер Бювалда е име, което не бива да подминавате. Холандският писател не само покорява литературните върхове още с дебютния си роман, но и притежава ярък, оригинален и запомнящ се стил.

Критиците сравняват Петер Бювалда с автори от ранга на Филип Рот и Мишел Уелбек не защото романът му прилича на техните произведения, а за да изтъкнат специфичния му повествователен маниер и оригиналния му поглед към съвременния свят. 

Малко писатели получават подобно признание още с дебютния си роман, а "Бонита Авеню" на Петер Бювалда не само се превръща в абсолютен бестселър и вече е преведен на десетина езика, но и е номиниран за 12 литературни награди, от които получава три.

Един от най-известните съвременни холандски писатели  Херман Кох  казва за книгата на Бювалда: "Изключено е това да е дебютен роман – такова е първото впечатление от "Бонита Авеню"! И наистина, това е мигновена литературна класика, преливаща от напрежение, дело на неподправено оригинален автор."

Извън бляскавите рецензии и литературните отличия, "Бонита Авеню" е от онези романи, които увличат читателя още с първите си редове, предлагат ярки и излизащи извън всички стилови и жанрови клишета персонажи и неочаквани обрати. Той е и трилър, и семейна сага, и изследване на човешката душа. Той е и комедия, и трагедия, и всичко, което се крие помежду им.

В "Бонита Авеню" ще се срещнете с един гениален математик и бивш шампион по джудо, който блести в славата си на ректор на един от най-големите холандски университети. Историята му е разказана през погледа на един особен фотограф, а тайните, които ще изплуват в миналото и бъдещето и на двамата, никак не са малко.

Сим Сигериус е учен звезда. Той не прилича на останалите математици, нито на останалите ректори на университети. Животът му изглежда съвършен - медийно внимание, научни успехи, щастлив брак, две прекрасни дъщери... Единственото, което хвърля сянка върху тази идилична картина, е синът му от първия брак, който излежава присъда за убийство.

Когато Бювалда ни "запознава" с него, той го представя през спомените на фотографа Аарон - талантлив младеж, направил една от най-популярните снимки на ректора (на която известният математик е съвсем гол, но с която и двамата очевидно много се гордеят) и заведен в дома на Сигериус от неговата дъщеря Джони.

Възхищението, с което младият фотограф възприема Сигериус още преди да се сближи в дъщеря му, обаче, е подвеждащо. Не защото е неискрено, а защото постепенно прераства в болестно състояние. Точно когато ректорът бунтар се готви да стане министър на образованието, в живота му настъпва неприятен обрат. И, както вероятно вече сте се досетили, Аарон има много общо с това.

Една вечер, докато разглежда порно сайт в мрежата, Сигериус с ужас открива, че момичето на снимките е дъщеря му Джони. Която всъщност му е доведена дъщеря и чиято история също заема важно място в романа. Скоро след това започват да го изнудват, а синът му излиза от затвора. Дали това е съвпадение, или зловещите тайни от миналото на математика започват да го застигат?

Колко лесно може да се разпадне едно семейство, в което нищо не е каквото изглежда? Колко лоша е идеята да планираш политическа кариера, когато имаш минало като това на Сим Сигериус и, още повече, деца като неговите? Докъде е готов да стигне той, за да защити семейството си и ще успее ли някога отново да си върне щастието, преживяно на Бонита Авеню в Калифорния?

Отговорите на всички тези въпроси са скрити в романа на Бювалда, в който реални събития умело се преплитат с фикция, а множеството ретроспекции се редуват с неочаквани скокове напред в повествованието. 

Ако сте любопитни да разберете как приключва историята на необикновения математик, най-прекият път към "Бонита Авеню" е ТУК.

Сподели.