На фокус: "Аз и Камински" на Даниел Келман

Pinterest LinkedIn +

Още преди да стане световноизвестен като автор на "Измерването на света", Даниел Келман пише "Аз и Камински" – роман, който е колкото кратък, толкова и остроумен, а в добавка предлага и една различна и безспорно оригинална гледна точка към привидно лъскавия свят на изкуството.

Даниел Келман е от онези писатели, към които е лесно да се пристрастите. Достатъчно е да попаднете на един негов роман, за да пожелаете да прочетете всичките му творби. Заради великолепното чувство за хумор. Заради ярките и нетрадиционни персонажи. Заради живите, забележителни диалози. Накратко: защото е изключително талантлив и четенето на книгите му е истинско удоволствие.

През 2006 година, когато излиза "Измерването на света" (романът донесъл на Келман световна известност и цял куп литературни отличия), младият писател вече има зад гърба си няколко произведения. Едно от тях е "Аз и Камински" –ироничен разказ за света на изкуството отвътре.

"Измерването на света" успява да предизвика истинска революция в немските книжарници и да измести дори "Хари Потър" от първото място в класациите за най-продавани книги. В световен мащаб е най-големият немскоезичен бестселър след "Парфюмът" на Зюскинд. И някак естествено, макар и незаслужено, "Аз и Камински" остава в сянката на следващата творба на своя автор.

Даниел Келман е с немско-австрийски произход, живее във Виена и преди да се превърне в един от най-четените европейски писатели, е следвал философия. Всъщност докторската му дисертация, чиято тема са трудовете на Кант, остава незавършена главно заради успеха на Келман като писател. 

Да се върнем обаче на "Аз и Камински". Изключително забавен, романът е малко литературно бижу, което се чете на един дъх, ще ви разсмее до сълзи и ще ви накара да преосмислите четенето на биографични книги. Едноименната екранизация по книгата е част от програмата на второто издание на уникалния кино-литературен фестивал CineLibri.

Историята ни среща с журналиста Себастиан Цьолнер – надменен самозван критик на изкуството, решен да напише биографична книга за художника Мануел Камински. Съвременник на Пикасо и Матис, макар и по-млад от тях, Камински е достатъчно интересен, за да направи своя биограф не само известен, към което Цьолнер се стреми, но и богат. Има само една малка подробност по-пътя към бестселъра –Камински все още е жив.

Е, Себастиан Цьолнер приема това като плюс, тъй като ще може да говори лично с Камински, но и не се свени да признае, че се надява художникът да не е още дълго между живите, защото единствено смъртта му би превърнала биографията в сензация. Както вероятно вече сте се досетили, Себастиан Цьолнер е изключително неприятна личност.

Именно чрез неговия образ блесва майсторството на Келман. Защото историята е разказна през погледа на журналиста, който описва сам себе си така, че със сигурност няма как да спечели симпатиите ви, но едновременно с това, от своя гледна точна, доста ласкателно.

Арогантен и жаден за внимание, Цьолнер нахлува в света на Камински и още с първата си поява успява да си спечели неприязънта на дъщерята на художника, да провали една иначе приятна вечеря с приятели и да се превърне в един от най-дразнещите персонажи в съвременната литература. 

Фактът, че докато четете романа, искрено ще се смеете на неговата нетактичност, върви ръка за ръка с този, че вероятно ще ви иска и да го зашлевите. Във филма на Волфганг Бекер ролята на Цьолнер е поверена на Даниел Брюл, което само по себе си е повече от достатъчна причина да отделите време не само за книгата, но и за екранизацията.

Ролята на Камински е поверена на Йеспер Кристенсен, а Джералдин Чаплин се превъплъщава в образа на голямата любов на художника. Освен че е пълна противоположност на своя биограф, Мануел Камински е и почти сляп – факт, отразил се на творчеството му по-малко, отколкото може да се очаква. 

Срещайки се с различни хора, познати на художника, Цьолнер постепенно научава, че промяната в стила на Камински вероятно се дължи на нещо друго, а не, както всички смятат, на факта, че при посещение в една солна мина той се отделя от водача си, загубва се и се лута с часове.

Как един посредствен художник с проблемно зрение се превръща в звезда и защо впоследствие избира да живее в изолация? Какво има да каже самият Камински за миналото си и как ще се спогоди с циничния и нахален Цьолнер?
Брилянтна трагикомедия с абсолютно непредвидим финал, "Аз и Камински" е книга, която се чете с лекота и едновременно с това дава повод за размисъл.

Билети за едноименната екранизация, част от програмата на CineLibri 2016, можете да намерите ТУК, а в случай че искате първо да прочетете романа, най-прекият път към него е ТУК.

Сподели.