Мисията на SpaceX до Марс е проява на сексизъм, обяви феминистка

Pinterest LinkedIn +

Изследването на Марс представлява "токсична мъжественост" и е друга проява на патриархат от страна на онези, които вече са малтретирали Земята. Това твърди феминистка пред уебсайта на NBC News Think.

Марси Бианко посочва, че основателят на SpaceX Илън Мъск и подобните на него милиардери мъже като цяло вече са отговорни за изменението на климата и за други форми на екологичен хаос. Тя настоява, че изследването на Космоса е патриархална дейност.

"Желанието (на мъжа) да колонизира – да има безспорен и автоматичен достъп до нещо, до какъвто и да е вид тяло, и да го използва по собствено желание – е патриархално… Колонизирането на земи, колонизирането на народи и сега, след като скоро бъде възможно технологично, колонизирането на космическото пространството – всичко произхожда от структурите на властта на пола".

Бианко също така критикува Мъск и други "богати бели мъже", като поставя под съмнение дали си струва животът им да бъде застрахован чрез перспективата да се преселят на друга планета. Тя споменава и милиардерите Джеф Безос и Ричард Брансън, чиито компании също се включват в проучването на Космоса.

"Това означава, че докато мъжете се съревновават помежду си чия ракета е най-голямата, най-бързата и най-добрата, жените по целия свят се борят да останат живи срещу насилствени нападения върху тяхната личност – и планета… Очевидно грижата за планетата се възприема като "женска" работа; психологията на токсичната мъжественост прелива в неетичното пренебрежение към околната среда".

Тя също така предполага, че невниманието на мъжете към екологичните проблеми може да се обясни с тяхната несигурност и с това, че се стремят да изследват други светове.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.