Компания, предлагаща пътувания до Марс, обяви фалит

Pinterest LinkedIn +

Холандската частна компания "Mars One Ventures", която организираше еднопосочна мисия до Марс, е банкрутирала, съобщава Pixelmedia.bg.

Решението за обявяването на несъстоятелността ѝ е взето в средата на януари. В момента в сметките на компанията има по-малко от 25 хил. долара. По първоначална информация фирмата е успяла да събере близо 1 млн. долара от дарения, като все още се води разследване къде е остатъкът от парите.

Основателят на компанията Бас Лансдорп все още не е коментирал решението на съда. Той предвиждаше през 2020 г. да започне първата мисия по проекта, която беше свързана с роботизирани полети до Червената планета, които да оставят необходимите товари за изграждането на местообитания за хората, което пък да даде началото на колонизирането на Марс.

Един от желаещите да се включат в мисията – Джоузеф Рош – разказа, че при всеки кръг от подбора на кандидатите е получавал точки. В един момент по думите му вариантът да се получат повече точки е бил чрез покупка на стоки от "Mars One" или директно чрез даряване на пари на компанията. Тогава Рош се отказал да участва повече, тъй като заподозрял компанията във финансова измама.

Сподели.