Производителят на китари "Gibson" на крачка от фалита

Pinterest LinkedIn +

Компанията "Гибсън Брандс", която произвежда едни от най-известните китари на света, е на ръба на фалита, твърди финансов експерт.

Компанията "Gibson", която произвежда едни от най-известните китари на света, е на ръба на фалита, твърди финансов експерт.

Компанията има годишни приходи от над 1 млрд. долара, но има дългове на обща стойност 375 млн. долара, а и може да се наложи да плати още 145 млн. долара, ако първата сума не бъде изплатена до 23 юли.

Наблюдателите отбелязаха, че шансовете за рефинансиране във времето изглеждат малки. Финансовият директор Бил Лорънс напусна наскоро компанията след по-малко от година на позицията, а вариантите, пред които е изправен собственикът и главният изпълнителен директор Хенри Джузкевич, не изглеждат добри.

Предполага се, че проблемите на "Gibson" са възникнали главно поради операциите им с електроника, които през последните години са понижили печалбите. Фирмата е платила 16,6 млн. долара на притежателите на облигации миналата седмица след продажбата на склад за 6,4 млн. долара, докато друга сграда трябва да донесе 11 млн. долара, когато бъде продадена. Необходим е редовен финансов отчет до следващата седмица.

Компанията е основана през 1902 г. от Орвил Гибсън. Един от най-известните фенове на марката и неин "официален посланик" е китаристът на "Guns`n`Roses" Слаш.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.