Китарите Gibson фалираха

Pinterest LinkedIn +

Легендарният производител на китари Gibson (Гибсън) е подал искане за защита от кредитори. Това съобщи преди броени часове британската група BBC. Това на практика означава, че дружеството е фалирало.

Базираната в Нешвил, САЩ, компания Gibson има специално място в Залата на славата на рок музиката. С китари с тази марка са свирили звезди от ранга на Елвис Пресли, както и китаристите на "Rolling Stones" Кийт Ричардс и на "Led Zeppelin" Джими Пейдж (списъкът е изключително дълъг и трудно може да се събере в един материал).

Фирмата, която е създадена през далечната 1902 г., днес обаче има дългове на обща стойност около 500 млн. щ. долара. Предстои кредиторите да поемат контрол над дружеството.

Процедурите за фалит в САЩ позволяват на компаниите да се стабилизират чрез преструктуриране на дейността и очакванията са точно това да се случи и с Gibson. Тя планира да се освободи от някои активи като придобитото преди четири години подразделение на "Philips" за потребителска електроника и да се концентрира върху изработката на музикални инструменти в опит да възстанови финансовото си здраве.
Сподели.