11 Декември 2018, 00:23

"Метод 15/33" и многото лица на злото

Google+ Pinterest LinkedIn +

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

Шанън Кърк е професор по право, действащ адвокат и както ще се убедите сами, добър писател. Умението да разказваш истории често не е свързано с един определен жанр. Много писатели са еднакво добри както в криминалните, така и във фантастичните сюжети или в сатирата. А и нека си го признаем, в съвременната литература границите между жанровете все повече се размиват.

Нещо подобно се случва и в "Метод 15/33". Макар да е структуриран като класически трилър, романът ще ви изненада с неочаквани и нетипични персонажи и обрати. Книгата е литературен дебют за своята авторка Шанън Кърк, но постига впечатляващ успех.

"Метод 15/33" е отличен със златната награда на Асоциацията на независимите издатели в САЩ "Бенджамин Франкли", освен това е сред финалистите в категорията за дебют на Американските награди за най-добра книга за 2015 година. Правата за издаването ù са продадени в двадесет държави.

Метод 15/33Историята е разказана от младо момиче, отвлечено по неясна причина от непознат за нея похитител. Постепенно става ясно, че момичето е изключително интелигентно. Много по-умно от своя тъмничар. Освен това е бременно и не на последно място, както често се случва с гениите, е почти социопат.

Отвлечена по пътя между дома си и училището, Лиса използва способността си да не се поддава на емоциите, за да запомни всеки детайл, който би могъл да ù помогне да се ориентира относно местонахождението си или да открие слабото място на своя похитител.

Дъщеря на известна адвокатка и бивш морски тюлен, Лиса не е от тийнейджърките, от които се очаква да забременеят или да избягат от къщи. Или и двете. Една от хипотезите е свързана с медицинския център, в който родителите ù я завеждат на преглед, след като разбират за състоянието ù. Бързо става ясно, че момичето е отвлечено именно защото е бременно. А похитителите възнамеряват за продадат бебето, да убият майката и да се отърват от трупа.

Историята на Лиса се преплита с тази на агент от ФБР, който също издирва отвлечено бременно момиче. Малка подробност, която първоначално убягва на читателя - момичето, което ФБР издирва, е друго, въпреки че начинът, по който изчезва, е напълно идентичен с отвличането, описано от Лиса.

Лиса е умна, образована и има план. Освен това наистина е способно да контролира емоциите си до степен, която притеснява околните. Похителят скоро разбира, че в момичето "има нещо сбъркано". Самият той е първосигнален, жесток и агресивен, така че умният и внимателно разработен план на Лиса изглежда... нереалистичен, в най-добрия случай.

Дали обаче наистина е такъв? Какво е способна да изтърпи тя, за да спаси себе си и нероденото си бебе? И всъщност какво точно е намислила? Най-зловещото нещо в целия роман, което едновременно с това е търсен и изключително успешен сюжетен ход, е фактът, че още в самото начало на книгата става ясно, че Лиса е успяла да се спаси. Но не се казва нищо за бебето.

"Метод 15/33" е динамичен роман, който увлича четящия с напрегнатото си действие, но едновременно с това го кара и да си задава различни въпроси. Къде е границата на нормалното? Кога жертвата се превръща в агресор и дали справедливостта и правосъдието не се разминават твърде често.

Ако сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Метод 15/33" ТУК.

Сподели.