4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

Pinterest LinkedIn +

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

"Лимонов" на Еманюел Карер

ЛимоновЕманюел Карер е френски кинокритик, сценарист и писател, познат на българските читатели с книгите си "Царството", "Врагът" и "Истории, различни от моята". Много различни една от друга и едновременно с това обединени от характерния стил на своя автор, те са превеждани, награждавани и четени по цял свят. 

Романизираната биография "Лимонов" е отличена с няколко литературни награди, сред които са наградата "Рьонодо" и Европейската награда на Нидерландската фондация за литература. В нея Карер ни среща с руския писател Едуард Лимонов. Ексцентрична и противоречива личност, Лимонов е противник на комунистическия режим и идол на съветския ъндърграунд по времето на Брежнев, след това емигрант в Ню Йорк, а после и във Франция, където става изключително моден като писател. 

Автор е на 10 книги, бил е политически затворник няколко пъти, а също така и кандидат за президент. Участва във войните в Югославия и е основател на опозиционно движение срещу Путин. Възрпиеман като герой от едни и като фашист − от други, Лимонов по думите на Карер: "винаги, абсолютно винаги е бил на страната на несретниците".

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Лимонов" ТУК.

"Двойникът" на Жозе Сарамаго

СарамагоЖозе Сарамаго е едно от най-значимите имена в португалската литература, носител на Нобелова награда. Романите му се отличават с характерен стил и необичайни перспективи към исторически събития, чиято цел е да се подчертае важността на човешкия фактор. След издаването на първата му книга през 1947 година Сарамаго не пише в продължение на 20 години и се връща към литературата едва когато усеща, че отново има какво да каже.

Дълбоките послания в творчеството му отправят мисловно и философско предизвикателство към читателите. В "Двойникът" централна според самия автор е темата за "другия", за отражението, което околните имат върху живота ни, за личното пространство и правото на различност. Историята ни среща с учителя Тертулиано Масимо Афонсо, който неочаквано разпознава себе си в третостепенно действащо лице в неангажираща комедия.

Разтърсен от това откритие, той тръгва по следите на непознатия актьор и на изгубената си идентичност. Необикновена сплав от хумор и трагедия, абсурд и съспенс, книгата задава тревожни въпроси, чиито отговори всеки трябва да открие сам за себе си.

Най-прекият път към "Двойникът" е ТУК.

"Роман за Полански" на Роман Полански

Роман за ПоланскиЕдва ли има киноман, който да не е гледал емблематичните филми на големия режисьор Роман Полански. Биографията му, изпълнена с много драматични събития, също е обект на интерес, затова сме убедени, че ще бъдете изкушени от възможността да прочете разказа от първо лице на самия Полански. В книгата си "Роман за Полански" той разкрива детайли от живота си, богат и наситен с преживявания точно като роман или сценарий за филм.

От детството му в окупираната от нацистите Полша, през годините, прекарани в Лодзката филмова школа, до преместването във Франция и усилията, които полага, за да се наложи като режисьор, Полански не спестява подробности за браковете и приятелствата си. Наред с разказа за първите си големи успехи в киното през 60-те години той не подминава и болезнената тема за едно от най-страшните събития в живота си.

Трагедията, сполетяла го, когато бременната му съпруга и още неколцина техни приятели са зверски убити в дома им, както и последвалите години на разочарования и скандалните обвинения в изнасилване на малолетна, заради които влиза в затвора. И дългия път, извървян, за да се издигне отново като творец след всичко това.

Можете да намерите "Роман за Полански" ТУК.

"Манипулаторите са сред нас" на Изабел Назар-Ага

Манипулаторите са сред насИзабел Назар-Ага е специалист по поведенческа и когнитивна терапия, води курсове по себеутвърждаване и самоуважение, както и стажове по личностно развитие, комуникация и управление на стреса. Автор е на четири книги, посветени на тези теми. Провежда и семинари на тема "Да се опълчим на манипулаторите", за да помогне на жертвите на манипулация и морален тормоз.

"Манипулаторите са сред нас" е най-продаваната ù книга. Преведена е на повече от десет езика, а продадените копия са над 200 000. Целата на книгата е да ни помогне не само да разпознаваме манипулаторите, но и да се предпазим от тях. Защото понякога те са тиранични и открити, но по-често са чаровни, сдържани и дори симпатични. Действат подмолно, прилагайки умело психологически прийоми, с които постигат целите си, налагат волята си, вменяват чувство за вина и унищожават самочувствието на своите жертви.

За да ни помогне да ги разпознаваме независимо от маската, която са си избрали, Изабел Назар-Ага разказва истински истории, запознава читателя с правилата на контраманипулацията и дава практически съвети, които си струва да се последват.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Манипулаторите са сред нас" ТУК.

Сподели.