Мел Гибсън отново разбуни духовете! Ще снима широкоекранен епос за Юда

Pinterest LinkedIn +

Мел Гибсън (Mel Gibson) и Warner Bros. ще работят заедно по продукцията на широкоекранен филм за Юда Макавей – един от най-големите герои в еврейската история, подел въстанието срещу управляващата Сирийска династия на Селевкидите, чиято победа се чества от евреите като празника Ханука.

Изборът на сценарист вече е направен – с адаптацията на историческите събития от II в. пр. Хр. на голям екран се е заел неотдавна завърналият се в Холивуд Джо Естерхаз (Joe Eszterhas), чието име се свързва преди всичко с лентите Flashdance и Basic Instinct.

Той се заравя в еврейската история и започва да събира материали за Въстанието на Макавеите, противопоставили се на политика на елинизация на Юдея, още преди една година след предварителна среща с Гибсън, който разбуни духовете и най-вече тези на еврейската общност с третия си режисьорски проект - The Passion of the Christ, издаден през 2004 г.

Низвергнат от изповядващите юдейската вяра заради антисемитските си изказвания, а в последствие и от по-широки кръгове във връзка със събитията в личния си живот, Гибсън планира да филмира историята на Макавеите и въстанието срещу Селевкидите от над десет години, като Warner Bros. са оставили на него избора дали да режисира филма, дали да участва в него, или да работи само като негов продуцент – решение, което той ще вземе след завършването на сценария.

Няколко юдейски лидери незабавно атакуваха филмовата компания за избора на Гибсън. Според равин Марвин Хеир – основател на Simon Wiesenthal Center Museum of Tolerance в Лос Анджелис, "да бъде направен филм за Юда Макавей от отявлен антагонист на еврейството, какъвто е австралийския актьор, е все едно Мартин Лутър Кинг да бъде портретиран от расист от бялата раса".

Мел Гибсън поднови актьорската си кариера през 2010 г. с участие във филма Edge of Darkness, а по-рано тази година по екраните излезе драмата The Beaver, в която той изпълнява главната роля. Последният му режисьорски проект, Apocalypto, излезе през 2006 г., от когато датира и последният филм по сценарий на Естерхаз - Szabadsаg, szerelem.

В момента той работи по скрипта на трилъра Lust, чиято премиера е планирана за 2012 г. Както подсказва името му, Естерхаз е евреин – той е роден в Унгария и израства в бежански лагер в Австрия, преди да емигрира заедно с родителите си в САЩ.

Сподели.