Warner Bros. избра Бен Афлек за режисьор на "Сблъсък" на Стивън Кинг

Pinterest LinkedIn +

Носителят на Оскар Бен Афлек (Ben Affleck) ще адаптира и режисира пълнометражната кино екранизация на романа "Сблъсък" от Стивън Кинг, която се разработва от Warner Bros. от над 10 години, съобщават специализираните американски кино медии.

Последната информация, разпространена във връзка с проекта, бе че Дейвид Йейтс (David Yates) и Стийв Клоувс (Steve Kloves) – тандемът, осъществил в сътрудничество последните четири филма за Хари Потър (Клоувс е сценарист на всички филми от поредицата, с изключение на The Order of the Phoenix), ще се реформира за екранизацията на "Сблъсък", чийто печатен обем от над 1000 страници предразполага към разделянето й в няколко части, подобно на "Властелинът на пръстените".

Каква е причината за оттеглянето на Йейтс и Клоувс от проекта, не се посочва, но според Internet Movie Data Base британският режисьор се е ангажирал със заснемането на военната драма St. Nazaire, чийто рилийз е планиран за 2012 г., докато Клоувс е един от сценаристите, работещи по адаптацията на манга комикса на Katsuhiro Ohtomo Akira.

Самият Афлек, който дебютира като кино режисьор през 2007 г. с Gone Baby Gone, а през миналата година получи отлична критика за работата си по The Town, в момента снима третия си пълнометражен филм – Argo, в който изпълнява и главната роля.

Премиерата на лентата, чийто съсценарист и съпродуцент е Джордж Клуни, е насрочена за 24 септември 2012 г., а пак догодина се очаква появата на следващия филм на Терънс Малик, в който Афлек изпълнява една от второстепенните роли.

Самият Стивън Кинг изразява предположението, че "Сблъсък" рано или късно ще бъде филмиран, още в предговора към второто, несъкратено издание на романа от 1990 г.:  

"Дали филмът ще е добър? Не знам. Добри или лоши, филмите почти винаги осакатяват по някакъв странен начин фантастичните творби (разбира се, има и изключения; като пример веднага се сещам за "Вълшебникът от Оз"). Даже и най-добрите филми сковават фантазията — всеки, който е гледал „Полет над кукувиче гнездо“, а после е разлистил романа на Кен Киси, ще открие колко е трудно, а може би и невъзможно да освободи героя Рандъл Патрик Макмърфи от лицето на Джак Никълсън."

Пак там той посочва Робърт Дювал като свой фаворит за ролята на Рандал Флаг – централният антагонист от романа, въплъщението на Сатаната, а Маршал Греншоу – като най-подходящ за ролята на рок звездата Лари Ъндърууд, но споменава и Брус Спрингстийн като интересен избор, а цитира Клинт Истууд, Брус Дърн и Кристофър Уокън като актьорите, които най-често биват предлагани от феновете на произведението.  Уви, 22 години след написването на тези редовe, всички те са твърде възрастни, за да влязат в образите от "Сблъсък", което оставя отворен въпрос с избора на актьорски състав.

Гари Синийз (CSI: New York, Apollo 13, Forrest Gump, Of Mice and Men), Моли Рингуолд (Not Another Teen Movie), Джеймс Шеридан (Law & Order: Criminal Intent, Syriana), Роб Лоу (Dr. Vegas, Californication) и Лора Сан Джакомо (Just Shoot Me) оглавяват този, с който е заснета телевизионната адаптация на романа, отличена с две награди Primetime Emmy. Самият Кинг е автор на адаптирания сценарий на мини-сериала, излъчен в четири епизода с общо времетраене от шест часа през 1994 г.

Сподели.