Между фантазия и реалност: 5 биографични романа за ценители

Pinterest LinkedIn +

Що е то биографичен роман? На границата между фикция и исторически факти, тези необикновени литературни творби ни пренясят в живота на някои от най-ярките и интересни личности. Комбинация от задълбочено и внимателно проучване и авторова фантазия, те предлагат един различен, много по-емоционален поглед към иначе познати хора и събития.

"История на светлината" на Ян Немец

Ян Немец е чешки писател и сценарист, редактор на престижно литературно списание и носител на две от най-високите чешки литературни награди. Романът, който му донася такъв успех, е именно "История на светлината"

Книгата е белетризирана биография на прочутия чешки фотограф Франтишек Дъртикол, която проследява сложния му житейски път от детството до старостта. Дъртикол става световноизвестен през първите десетилетия на ХХ век като изключителен новатор и майстор на актовата фотография. 

Негова е и основната заслуга за утвърждаването на фотографията като изкуство в Чехия, а не като занаятчийска практика, за каквато е била смятана дотогава. Въпреки това в един по-късен етап фотографът се отдава изцяло на източните духовни учения и става известен като "патриарх на чешкия будизъм".

Разказ за един от най-интересните периоди в европейската история преди Първата световна война и между войните, в който кипи бурен прогрес в обществото, техниката и изкуствата, "История на светлината" се опира на внимателно проучен документален материал, но поставя акцент върху емоциите, усещанията и тяхното представяне надделява над фактите.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "История на светлината" ТУК.

"Любовницата на Фройд" на Карън Мак и Дженифър Кауфман

Две дами, които не се страхуват да надникнат в живота на един от най-големите умове на ХХ век и да развихрят фантазията си. Карън Мак и Дженифър Кауфман имат три романа, написани в съавторство, и многократно са заемали първите места в авторитетни американски класации за литература. 

"Любовницата на Фройд" е базиран на документално-биографичен материал и ще ви пренесе в един изключително важен период от живота на известния учен. В началото на ХХ век Виена кипи от жизненост, артистичност и екстравагантност. Зигмунд Фройд се бори за щатно място в университета, но теориите му все още са приемани като твърде предизвикателни в академичните среди.

И докато съпругата му е не по-малко скандализирана от колегите му от "порнографските" му изследвания, нейната по-малка сестра, свободомислещата и изключително интелигентна Мина, е запленена от смайващите идеи и нарцистичната личност на Фройд.

Дали двамата са имали връзка и как сложните им, белязани от изискванията и ограниченията на времето отношения са повлияли върху радикалните открития на бащата на психоанализата? Отговорите са скрити в "Любовницата на Фройд", а най-прекият път към тях е ТУК.

"Мария Стюарт" на Стефан Цвайг 

Стефан Цвайг е автор на няколко изключително интересни биографични романа. Австрийският писател е любимец на няколко поколения читатели и собствената му история е не по-малко интересна от романите, които е написал.

Историята на Мария Стюарт привлича вниманието на писателя, когато попада на доклад за нейната екзекуция, съхраняван в Британския музей. Самият Цвайг казва: "Попитах дали съществува действително достоверен документ. Никой не знаеше и така, докато търсех, подсъзнанието ми започна да пише книгата за Мария Стюарт".

Трагичната история на шотландската кралица, държана в плен двадесет години, преди да бъде обезглавена от Елизабет I, след като е обвинена в заговор и държавна измяна, вдъхновява Цвайг да създаде един наистина пленителен роман.

След смъртта си Мария Стюарт добива ореола на мъченичеството за католическата вяра, а дали наистина е убила съпруга си и се е опитвала да отстрани Елизабет от властта – това са два въпроса, които остават обвити в мистерия. 

Какви отговори им е дало въображението на Цвайг, можете да научите ТУК

"Невидимата жена" на Клеър Томалин

"Невидимата жена" не е типичен биографичен роман, но не е и класическа биография. Книгата изобилства от факти както за епохата, така и за Чарлс Дикенс, чиято любовна история разказва. Център на романа обаче е неговата тайна любов - младата актриса Нели Търнан.

Книгата на Томалин печели няколко престижни литературни награди, а екранизацията, чийто режисьор е Ралф Файнс, има номинации за Оскар и БАФТА. Критиците определят "Невидимата жена" като социална, отчасти детективска история, която изтръгва личността на Нели Търнан от забравата на времето.

Факт е, че повечето от изследователите на живота на Дикенс пренебрегват връзката на писателя с актрисата и нравствените дилеми, които тяхната дълбоко човешка драма носи. Клеър Томалин обаче избира именно тази неразказана история и отделя заслужено внимание на личността на Нели Търнан.

Най-прекият път към "Невидимата жена" е ТУК.

"Уна & Селинджър" на Фредерик Бегбеде

Ако сте чели другите произведения на Фредерик Бегбеде, със сигурност не очаквате от него такъв роман, но "Уна & Селинджър" е не само приятна изненада както за феновете, така и за критиците на френския писател, а и великолепен пример за добре написан биографичен роман. 

Едва ли има нужда да обясняваме кой е Селинджър, макар че по времето, за което разказва книгата, той все още не е написал "Спасителят в ръжта". Уна пък е петнайсетгодишната дъщеря на големия американски драматург Юджийн О’Нийл, която един ден ще бъде съпруга на Чарли Чаплин.

Бегбеде разказва за тяхната неосъществена любов – нежно, деликатно, с уважение и обич. Не само като преклонение пред един от любимите му писатели, но и като почит към цяло едно поколение изключителни творци, чиято младост е пресъздал в книгата си.

По страниците на "Уна & Селинджър" се разхождат Труман Капоти, Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей, а в случай че сме успели да предизвикаме любопитството ви, най-лесният начин да се сдобиете с книгата е ТУК.

Сподели.