Mass Effect 3

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Ролева / екшън игра Година: 2012 Разработва: BioWare Издава: Electronic Arts Платформа: PC | Xbox 360 | PlayStation 3

Краят наближава! Драматичната развръзка, на една от най-запомнящите се сай-фай поредици в историята на видео игрите (а и на масовите развлечения изобщо) – Mass Effect – феноменалният, ролеви опус на BioWare наближава със страшна сила и както стана ясно на отминалото неотдавна E3 започва точно на 6 март 2012 година.

Земята, а и цялата позната Вселена е изправена пред заплаха от тотално унищожение. Дълго отлаганата (благодарение героичните усилия на командир Шепърд и компания) атака на ужасяващата механична супер-раса The Reapers е в ход. Дали легендарният екипаж на SSV Normandy ще успее да я спре?

Грандиозният финал разбира се ще трябва да почака още около 9 месеца, а междувременно нищо не пречи да хвърлим едно око върху новите детайли около Mass Effect 3, които станаха ясни след края на E3.

Играта ще започва на Земята – родният дом на човешката раса, където Шепърд е изправен пред военен съд – явно като резултат от събитията в последното излязло разширение за Mass Effect 2 – Arrival. Точно когато нещата изглеждат безнадеждни, ситуацията става още една идея по-мрачна, когато The Reapers нападат планетата. В настъпилият хаос Шепърд оцелява (разбира се!), но пред него стои невъзможната задача да спаси Вселената.

Подобно на предните части от серията и в Mass Effect 3 ще можете да разчитате, че решенията, които сте взели до момента, изборите които сте направили ще оказват влияние върху насоката в която ще поеме сюжета. За целта разбира се, ще трябва да пазите записаните си игри от Mass Effect 1 и 2.

Действието във финала на сагата ще се развива на много и различни локации, някой от най-интересните от които са родните светове на расите Salarian (Sur'Kesh), Asari (Thessia), Turian (Palaven), Quarian (Rannoch), човешката минна колония на Марс и разбира се – Земята.

От героите в предните части от поредицата ще видим отново култовият Illusive Man, Garrus Vakarian, Liara T'Soni, Kaidan Alenko (или Ashley Williams зависи кого сте избрали да оцелее след част 1), Legion, Tali'Zorah, Urdnot Wrex, Jack, Mordin Solus, посланик Udina, капитан Anderson, Zaeed Massani, Jacob Taylor и Miranda Lawson. Както виждате – доста цветиста подборка от най запомнящите се герои от Mass Effect 1 и 2. Очакват ви срещи и с нови персонажи разбира се, по-голяма част от които BioWare пазят в тайна за сега – потвърден е само един нов член на екипа - James Vega.

Що се отнася до ключовите геймплейни промени в част 3, най-важните сред тях се отнасят до бойната система. Mass Effect 3 ще скъса почти изцяло (за добро или лошо) с ролевите си корени и ще е още по-екшън ориентирана от предшественика си – Mass Effect 2. Шепърд вече ще разполага и с опция за унищожителни меле атаки – нищо общо с хилавите размахвания на приклади от предните издания. Командира ще е снабден със смъртоносно, енергийно острие (подобно на това, което използва Ецио Аудиторе в Assassin’s Creed II), което ще е изключително полезно за изпълнение на стелт атаки.

За по-непосредствените стълкновения е предвидена подобрена система за прикриване зад различни обекти по терена и по-гъвкави възможности за управление на героя по време на битка (спринт опция, претъркаляне, използване на стълби и други). BioWare са въвели и схема за зониране на пораженията, както и разширени възможности за подобрение на оръжията – инсталиране на различни приставки и ъпгрейди за всяко едно от тях.

Освен това за Mass Effect 3 се твърди, че ще е най-трудната игра от серията с подобрен изкуствен интелект на противниците и някой наистина впечатляващи босове и мини-босове (5 метрови Cerberus мекове, нинджа командоси и всякакъв вид Reaper чудовища, най-впечатляващите от които разбира се ще са самите представители на механичната супер – раса: полу-живи, полу-кибернетични организми с дължина от 500 до 2000 метра).

Отделно в рамките на E3 презентацията, BioWare показаха и някой интересни подобрения за играта и по конкретно уникалната опция за Kinect контрол – задаване на гласови команди за героите и водене на вокален диалог (вместо избор на статични фрази с геймпада).

След всичко казано: да обобщим. Mass Effect 3 определено ще е много различна игра, която малко ще прилича (особено в геймплейно отношение) на предшествениците си – нещо което някой могат и да възприемат като лош признак. BioWare обаче нееднократно са доказали, че умеят да поправят дори това, което не е счупено и да изненадват всички с новаторско мислене, дори когато на феновете им се струва, че всъщност студиото прави грешка. Точно по тази причина мисля, че нямаме основания да се съмняваме, че Mass Effect 3 ще бъде не по-малко впечатляваща от предните две части и ще бъде повече от достоен финал на едно от най-добрите игрални заглавия правени някога.


Сподели.