"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

Pinterest LinkedIn +

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

След впечатляващия успех на дебютния му роман "Плувецът", превърнал се в световен бестселър и издаден в повече от трийсет страни, Йоаким Зандер се  утвърждава като един от най-ярките гласове в скандинавската криминална литература. Този път обаче няма се сблъскате с находчив полицейски инспектор, нито с антигерой, нито с гениален журналист. Героите на Зандер са различни. Изненадващо обикновени. И точно това ги прави специални.

КварталътВсъщност дори не сме убедени, че определението криминален роман е подходящо за тях. Много по-точно би било да ги наречем политически трилъри. Реалистичен поглед към европейските организации, емигрантските квартали и глобалните проблеми, "Кварталът" е вторият роман от поредицата за Клара Валдеен.

Няколко уточнения за онези от вас, които не са чели "Плувецът". Преди да се посвети на литературната си кариера, Йоаким Зандер, който е юрист по образование, работи в Европейския парламент и в Европейската комисия в Брюксел. Там работи и героинята му Клара, която се оказва неволно замесена в изключително опасна политическа интрига.

Действието в "Кварталът" се развива няколко месеца след финала на "Плувецът", но преди да разберем какво се е случило с Клара, се срещаме с Ясмин и брат ù Фади. Тяхната история започва в Бергорт, краен квартал на Стокхолм, бедняшко гето, пълно с емигранти от различни страни.

Докато растат, двамата постепенно осъзнават, че никога няма да е достатъчно само да научат шведски. Няма да е достътачно да се обличат като другите, да слушат същата музика, да познават поп културата. Колкото и да се стараят, те си остават чужденци. 

ПлувецътЕдна необмислена постъпка ще промени живота им завинаги. Фади и приятелите му извършват обир, а в желанието си да избяга от квартала Ясмин поема вината и заминава завинаги. Само че нейният план е точно толкова несъвършен, колко и този на Фади. И той все пак ще се окаже принуден да отговаря за действията си.

Къде ще ги отведе търсенето на собствената им изгубена идентичност? За Ясмин спасението е Ню Йорк, където, въпреки затормозяващата връзка с един изпаднал в творческа криза художник, успява да си намери хубава работа. И да попадне в свят, за който преди дори не е мечтала. Свят на рекламни агенции, нестандартни артисти и пътувания между континенти.

Фади обаче ще се опита да открие онова, което не му достига, на съвсем различно място. И ще изчезне безследно. До Ясмин, отдавна прекъснала връзка със семейството си, достига слухът, че брат ù е убит в Сирия. Слух, в който тя има причини да не вярва и който се превръща в повод тя да се върне в Швеция. 

Именно там ще се пресекат пътищата ù с Клара. След тежката загуба, която преживява в "Плувецът", Клара живее и работи в Лондон, но едно неочаквано откритие ще я накара да се върне в родината си, за да тръгне отново по следите на истината.

"Кварталът" е напрегнат трилър за международна конспирация и политически интриги. Едновременно с това обаче е и роман за границите, които сами си поставяме, за онези, които обществото налага, за изборите, които определят живота ни.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Сподели.