"Кучешки живот" на У. Брус Камерън: един различен роман за любовта към кучетата

Pinterest LinkedIn +

Световен бестселър и един от най-прекрасните "кучешки" романи, които сме чели, "Кучешки живот" е трогателен, забавен, различен и толкова увлекателен, че ще ви е трудно да го оставите.

Всеки, който има, имал е или мечтае да има куче, трябва да прочете "Кучешки живот". Книгата се превръща в бестселър още с излизането си през 2010 година и успява да спечели сърцата на милиони читатели по цял свят.

Кучешки животДотук нищо изненадващо. Трогателна история за сладко куче – естествено, че ще хареса на всички. Само че "Кучешки живот" изобщо не е от онези романи, в които се разказва за любовта към домашния любимец и трагичната раздяла с него. Този път историята на кучето не е разказна от неговите любящи стопани, а от самото него. 

Възможността да погледнете на живота от кучешка гледна точка е истинска литературна находка, що се отнася до оригиналния подход на У. Брус Камерън, а също и безкрайно ценен урок за всички горди стопани. След като прочетете тази книга, ще ви бъде много по-ясно защо кучето прави това или онова и много по-лесно да му простите някои дребни прегрешения –например ровенето в кофата за боклук.

Изтичането на видеоматериал с твърде грубо отношение към едно от животните, участващи във филма, донякъде успя да помрачи удоволствието и нетърпението от очакването на едноименната екранизация по книгата.

При нейното написване обаче със сигурност не е пострадало нито едно куче, така че дори да сте решили, че няма да гледате филма на Ласе Халстрьом, няма причина да се лишите от удоволствието да прочете романа.

Според неговия автор У. Брус Камерън всяко куче се появява на света с определена цел. И също като нас четириногите ни питомци се опитват да разберат смисъла на своето съществуване. Освен това едва ли има стопанин, който поне веднъж да не си е задавал въпроса как изглежда в очите на своето куче, какво мисли то за него и как възприема света.

Кучешки живот

Отговорите на всички тези въпроси са скрити в "Кучешки живот". Романът проследява живота на Тоби – улично кутре, което търси смисъла на живота си (след няколко прераждания и няколко собственици). Роден в гората, израснал като бездомник, Тоби получава името си едва когато попада в Двора. Мястото е създадено от симпатична възрастна жена, която спасява бездомни кучета.

Щастието на Тоби, животът му като част от глутницата, нейната йерархия и значимостта на мястото, което заема всеки от членовете ѝ, са показани изцяло от кучешка гледна точка. Именно с това книгата е особено интересна – дори досега да не сте се замисляли как четириногият ви приятел вижда света, след като прочетете "Кучешки живот", ще придобиете много ясна представа за това.

Неслучайно книгата е приемана с възторг както от литературните критици, така и от хората, занимаващи се професионално с кучета – треньори, изследователи, ветеринари и разбира се – от читателите по цял свят.

Очарователна, трогателна и дълбока едновременно, историята на Тоби докосва сърцето на всеки, който някога е обичал куче.

Сподели.