Копирайтър и журналист - прилики и разлики

Pinterest LinkedIn +

Работата на един копирайтър в съвременния смисъл на думата е много подобна на работата на журналиста. Въпреки това има разлика между статия, която се пише за вестници, списания и статия, която се пише за информационен сайт.

Какво е общото между статия от копирайтър и журналист?


И двата типа статии имат тема. И във вестник, и в някой блог може да бъде написана статия на някаква тема, например, „Как евтино да направите ремонт на апартамент“.

Информиране, новина за събитие. Например, избори за президент, откриване на нова дейност на дадена фирма. И в двата случая статията ще е една и съща. Копирайтър тук е по-близо до журналист – съобщава, предава информация без комерсиална цел.

Решаване на проблемите на читателя. Статия за вестник или онлайн списание, блог може да бъде написана с конкретна цел – да се реши някакъв проблем на читателя, например, нови диети, съвети и трикове за грижа за себе си, здравни съвети, кулинарни рецепти за даден празник, лайфхакове и т.н.

План на статията. Обикновено статия за вестник и за сайт се пише по класическите канони: Въведение – основна част – заключение.

Сега да разгледаме кои са разликите.

Разлики между статия от копирайтър и журналист


- Размер на статията. Вестникът е ограничен по размер и тираж, така че статия за него се пише с точно определен обем. При статия за сайт или статия за блог няма подобни ограничения. Там дължината може да бъде колкото цял вестник или наполовина на статия от вестник. По преценка и избор на собственика на сайта.

- Съдържание на статията. Ако не става дума за политически материали, то статия за вестник е зависима и се съобразява с читателя. Това означава, че трябва да бъде интересна и полезна за него, в противен случай следващия път читателят няма да купи този вестник или списание. Статия за сайт е зависима на първо място от търсачката (Google, Bing и т.н.) и след това от читателя. Така се пишат и поддържат най-големият процент от уеб сайтовете. Следват по процент сайтовете, които се опитват да намерят златната среда – да се харесат и на търсачките, и на читателите. И остава един сравнително малък процент сайтове, които пишат само за читателя, без да се съобразяват с търсачките. Става въпрос за големи, сериозни издания като "Форбс" и подобни. Обикновено те съществуват и в печатен, и в онлайн вариант, но се срещат сайтове и без печатни издания.

- Грешки и пунктуация. Към сайтовете се предявяват по-малко изисквания, така че няма как да не сте забелязали в колко сайтове се срещат грешки.

- Събиране на информация. Тази позиция може да се отнесе и към сходствата, тъй като често събирането на информация за статия в един вестник и в сайта е почти идентично. Необходимо е да се проучат наличните материали по темата, интервюта и мнения на експерти, да се преживее някакъв опит, за да се напише статия въз основа на него. Но тук трябва да отбележим и грешките, които могат да донесат вреди. Този маниер ярко прозира в сайтовете на медицинска тематика, където статии пишат далеч не винаги компетентни лекари и специалисти. Съвети от такива неизпитани статии могат да доведат до реална вреда за здравето. Един уважаван, авторитетен вестник никога няма да си позволи да публикува непроверена информация, а на сайтовете това се случва през цялото време.

- Образование. Ако в авторитетно издание без съответното профилирано образование няма как да попаднете, то вратите в света на копирайтинга са отворени днес за всеки човек, дори и за тези, които пишат с грешки и знаете, че по български език в училище са имали тройка.

Това не е пълен списък на приликите и разликите, но достатъчна база, за да покаже разликата в работата на копирайтър и журналист.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.