Филм на журналистката Галя Щърбева с премиера на "София филм фест"

Pinterest LinkedIn +

На 11 март от 20:30 часа в кино "Люмиер" в София за първи път пред българска публика ще бъде представен филмът "Калин и отбора на затвора", който направи своята световна премиера по време на "Сараево филм фест" през миналата година.

Заснемането на "Калин и отбора на затвора" продължава пет години, а основната локация е затворът в Казичене, което го превръща в единствения по рода си филм в България. Лентата разказва за усилията на един мъж да преобърне ценностната система на хора, които се смятат за утайката на обществото. Според главния герой Калин си заслужава да прескочиш границите на системата, за да откриеш скритите таланти зад решетките. Неговата цел е: "Поне един от сто да излезе от калта".

През август миналата година "Калин и отбора на затвора" беше единственият български документален филм от 300 европейски заглавия на "Сараево филм фест", който привлече вниманието и на европейската филмова преса.  

Продуцент на "Калин и отбора на затвора" е популярната телевизионна водеща и журналист Галя Щърбева, оператор и режисьор е Петко Гюлчев, а сценарист е Тонислав Христов – един от най-добрите съвременни документалисти с големи фестивални успехи. Екипът, работил по филма, стои и зад редица документални филми и телевизионни продукции, печелили награди на български и европейски фестивали.

Международният филмов фестивал "София филм фест" (Sofia International Film Festival) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа. Тази година на "София филм фест" ще бъдат представени над 170 филма. Освен прожекции в столицата, до края на март специални издания ще има в Бургас, Пловдив и Варна.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.