Кончита Вурст разкри, че носи вируса на СПИН

Pinterest LinkedIn +

Победителят в конкурса "Евровизия" Кончита Вурст призна пред феновете си, че е ХИВ позитивен и се подлага на лечение от няколко години. 29-годишната изпълнителка с брада от Австрия направи публично изявление в Инстаграм. Вурст беше провокиран от бивше гадже, което заплашвало да разкрие информацията.

"Аз съм ХИВ позитивна от няколко години", пише Кончита. "Това всъщност е без значение за обществеността, но бивше мое гадже заплашва да обяви публично тази лична информация и аз няма да позволя на никого да ме заплашва или да засяга живота ми".

"Откакто получих диагнозата, се лекувам и благодарение на това не мога да предам вируса. Досега не исках да споделям публично тази информация поради редица причини, само две от които ще спомена: първо и най-вече заради семейството ми, които знаят всичко и ме подкрепят от първия ден. С удоволствие щях да им спестя вниманието, свързано с ХИВ-статуса на техния син, внук и брат. Също така, моите приятели знаят за това от доста време. На второ място, това е информация, която е свързана с тези, с които сексуален контакт би бил опция. Но е по-хубаво да излезе от мен. Чрез тази стъпка се надявам да насърча другите и да помогна да се намали стигматизирането на хората, които са били заразени с ХИВ. На моите фенове: информацията за моя ХИВ-статус може да е нова за вас, но за мен нищо не се е променило! Аз съм здрава и добре, и съм по-силна, по-мотивирана и освободена от всякога. Благодаря ви за вашата подкрепа!", пише още Вурст.

ХИВ позитивните пациенти, които са приемали ефективна антиретровирусна терапия за известно време, обикновено около шест месеца, често имат неоткриваеми нива на вируса в телесните им течности – с други думи, вирусният им товар е драстично понижен. Въпреки че такива ниски нива на вируса не означават, че дадено лице е "излекувано" от ХИВ, последните проучвания показват, че шансът за предаване на вируса на сексуалните партньори е практически нулев. Въпреки това експертите посочиха, че не всеки има достъп до лечението, необходимо за постигане на неоткриваеми нива на ХИВ.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.