Евровизия 2018 – отново в сянката на политиката

Pinterest LinkedIn +

И през тази година финалът на музикалния конкурс "Евровизия" даде на света сериозно политическо послание, избирайки за победител песен със силно феминистки текст. Парчето "Toy" ("Играчка") на израелската певица Нета Барзилай разказва за това, че жените не са играчки и според мнозина именно това послание е надделяло при гласуването.

Същевременно израелската участничка беше запомняща се и със своята визия, хореография и самото звучене на песента, които не са типични за европейския песенен конкурс и задават съвсем ново звучене на състезанието. 25-годишната изпълнителка отдавна е известна сред феновете си с нестандартните си композиции. Музикалните качества на изпълнението обаче така или иначе в някаква степен останаха на втори план.

Политическо послание беше отправено и от изненадващо появил се на сцената мъж, който издърпа микрофона от ръцете на британската представителка SuRie и извика: "Нацисти от британските медии, ние искаме свобода!". Веднага след това той беше задържан от полицията.

Израелската участничка получи общо 529 точки от гласовете на журито и на публиката, което означава, че догодина финалите на "Евровизия" ще са в Израел. На второ място се класираха представителите на Кипър (с 436 точки), а на трето  Австрия (342). Челната петица се допълва от Германия и Италия.

Българската песен "Bones" на група "Equinox" остана на 14-то място със 166 точки, въпреки че вотът на журито ни отреди значително по-престижната осма позиция. Страната ни обаче спечели една от допълнителните награди на конкурса – тази за най-добра композиция.


Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.