Колумбиана (Colombiana)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, Франция, 2011, 107 мин. Режисьор: Оливие Мегатон Сценаристи: Люк Бесон, Робърт Марк Кеймън С участието на: Зоуи Салдана, Майкъл Вартан, Джорди Молла, Лени Джеймс, Сам Дъглас Екшън, Приключенски, Трилър, Драма

За филма:

След най-фантастичната – и буквално, и от жанрова гледна точка, година в кариерата й, когато участва в продукцията с най-доходоносен дебютен уикенд в американските киносалони в историята – номинираният за девет награди Оскар Avatar на Джеймс Камерън, и блокбъстъра Star Trek – първият филм от поредицата, отличен с Оскар, през 2010 г. Зоуи Салдана записа участие в цели 5 кино проекта, в това число комедията Death at a Funeral с Крис Рок и екшън драмата Takers с Мат Дилън, но нито една от тях не постигна особен успех – нито в комерсиален аспект, нито по отношение на критиката. През 2011 г. 33-годишната актриса, в чиито вени тече 100% латиноамериканска кръв, участва в една единствена лента, в която обаче изпълнява главната роля и благодарение на която отново се озова по върховете на северноамериканския боксофис, дебютирайки на второ място.

За да се подготви за ролята си, Салдана се е подложила на няколко различни интензивни програми, в това число курс по Крав Мага – система, обединяваща различни бойни изкуства и високо ефективни бойни техники, по която се обучават специалните части в Израел, и тренировъчен курс към полицейското управление на Лос Анджелис. Усилията й не остават напразни и достоверната й игра е един от най-високо оценените аспекти на продукцията.

Продуцентът Люк Бесон, който е и съавтор на сценария, е този, за когото критиката не е особено ласкава, определяйки Colombiana като "още от същото", визирайки лентите La Femme Nikita, Leon и The Fifth Element, които го направиха известен. Подобно на главните героини в тези филм, одухотворената от Салдана Каталея Рестрепо е крехка на вид, но неимоверно силна и устойчива физически, а животът й е изпълнен с трагични събития.

Френското присъствие в Colombiana, чиито снимки са осъществени в Чикаго, Ню Орлийнз и Мексико една година преди премиерата на филма, е подсилено от Оливие Мегатон, избран от Бесон за режисьор на продължението на Leon – Mathilda, и Мишел Вартан, чиято филмография включва няколко холивудски продукции, начело с Never Been Kissed, One Hour Photo и Monster-in-Law, както и епизодична поява в култовото шоу Friends (в излъчения през 1997 г. еп. 8 от IV сезон, където изпълнява ролята на мимолетно увлечение на Моника).

Кариерата на 46-годишния Мегатон стартира през 1996 г., но първият му по-сериозен успех идва през 2002 г. с криминалния трилър The Red Siren. Colombiana е третият пореден англоезичен филм във филмографията му, като и в Hitman, където е 2nd Unit режисьор, и в Transporter 3, работи с Бесон. За реализацията на Colombiana той е разполагал с бюджет от $40 млн., половината от които се върнаха в касите на Stage 6 Films, EuropaCorp и Canal+ още през първата седмица на филма по екраните в САЩ.

Историята:

Каталея Рестрепо е млада жена, родена и израснала в Богота, която като дете става очевидец на жестокото убийство на родителите си. Растейки, тя се превръща в хладнокръвен наемен убиец, чиято единствената цел е да отмъсти на човекa (Джорди Мола), отговорен за случилото се с родителите й.


Сподели.