Колите на Waymo ще омекват, когато удрят пешеходец

Pinterest LinkedIn +

Компанията е патентовала нова технология, която да предпазва хората при инциденти.

Автономните коли на притежаваната от Google компания Waymo ще омекват при евентуален инцидент с блъскане на пешеходец, съобщава Engadget. Waymo е патентовала технология, която позволява на части от купето да омекват при сблъсък.

Технологията използва сензори, които анализират заобикалящата среда на автономния автомобил. Ако сензорите отчетат, че сблъсък с пешеходец е неизбежен, автоматично ще задействат системата за омекване на бронята, капака и други панели. Това става възможно чрез кабели под панелите, които могат да се опъват или разхлабват и по този начин да променят здравината на панела.

Патентът предвижда и използването на пружини и сходни елементи. Засега технологията изглежда само като патент. От Waymo не са коментирали дали вече са провеждани експерименти с разработката.

Няма отговор и на въпроса дали омекващите елементи са достатъчно здрави при катастрофа между два автомобила. Също така не е ясно доколко технологията е реалистична и икономически постижима, както и дали не добавя твърде голямо тегло.

Често компаниите патентоват потенциални разработки и проекти просто за да не го направи някой друг. И макар че е вероятно въпросната технология да не намери място в реалния свят в основния си вид, тя може да бъде основа за други подобни системи, които да предпазват пешеходците при евентуални инциденти.

Сподели.