Клайв Баркър: кралят на хоръра и неговите демони

Pinterest LinkedIn +

Романите и разказите на Клайв Баркър никога не са просто страшни. В тях винаги има и важно послание. И черен хумор. И богат, дори поетичен език. А фантазията му сякаш е неизчерпаема. Именно затова го харесваме толкова.

Феновете често наричат Клайв Баркър "крал на хоръра" и макар тази титла да звучи нескромно, има доста причини да се съгласим с подобно определение. Впечатляващ не само като писател, но и като режисьор и художник, Баркър е създател на няколко от най-зловещите персонажи в съвременното изкуство.

Сигурни сме, че дори онези от вас, които нямат особен афинитет към хорър жанра, са попадали на името му и знаят, че освен автор на романи и разкази Баркър е и режисьор на няколко от екранизациите по книгите си. Всъщност той прави режисьорския си дебют през 1987 година с "Hellraiser", където за първи път се появява емблематичният Пинхед.

Преди да ви разкажем повече за Свещеника от ада, превърнал се в един от най-разпознаваемите хорър персонажи, няма как да не споменем и картините на неговия създател. Излагани многократно в различни американски галерии (Баркър е англичанин, но живее в Америка), те често се появяват и като илюстрации в книгите му. Създател е и на няколко комикс поредици.

В началото на кариерата си Баркър пише предимно кратки разкази. Вече сме ви разказвали за сборниците "Кръвави книги", но няма как да не ги споменем отново, защото Пинхед също се появява за първи път в едно от по-кратките произведения на Баркър – в новелата "Обречени на ада". Филмът по книгата поставя началото на франчайза "Hellraiser", но Пинхед продължава да вилнее не само на екрана, а и в романите.

Така стигаме до още една поредица на Баркър. Романите за детектив Хари Д’Амур, който за първи път се появява в "Кървави книги 6", а после и в "Последната илюзия" и "Евървил". Разследващ всевъзможни свръхестествени явления, вълшебства и злонамерени сили от отвъдното, Хари Д’Амур е покрит с татуировки и определено има навика да се оказва замесен в окултни дела. Освен в книгите детективът се появява и в комикс поредицата "Hellraiser", където ролята му е ключова.

Но да се върнем на романите. В "Аленото евангелие" Пинхед се завръща, за да завърши започнатото в "Обречени на ада". А Хари Д’Амур отново се сблъсква с демони, само че не своите собствени, а едни съвсем истински. Петима магьосници обединяват сили, за да върнат към живот мъртвия си колега Раговски. Само че той изобщо не е във възторг, че са го призовали, и едва ли ще успее да им помогне много. Само за няколко години Свещеникът от ада, наричан още Пинхед, е унищожил почти напълно магьосниците по света. И не смята да спира, докато не завърши започнатото.

Хари пък се натъква на изкусно изработена кутийка-пъзел, която отваря пътя към ада. И ще му се наложи да тръгне по него. Препоръчваме ви да не четете тази книга късно вечер. А най-прекият път към "Аленото евангелие" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.