Kickstarter – новият фактор в гейм индустрията

Pinterest LinkedIn +

Над $50 млн. са генерирани чрез кампаниите в KickStarter, свързани с производството на игри, от началото на 2012 г., срещу малко над $3 млн. миналата година и по-малко от $50 000 през 2009 г. Това е само част от статистиката, изнесена от придобилата широка популярност дигитална платформа за групово финансиране на независими проекти, всички данни от която сочат, че 2012 г. е годината на видеоигрите в KickStarter.

Близо една четвърт от сумата, генерирана чрез сервиза от началото на година, е за видеоигри. Студиата, избрали този способ за бюджетиране на своите проекти, са отговорни за втория най-доходоносен отрасъл в KickStarter през 2012 г. На трето място се нареждат кинотворците с общо $42 млн., пред дизайнерите - $40 млн., музикантите - $25 млн. и създателите на нови технологии - $16 млн.

Седем от 11-те проекта, генерирали повече от $1 млн. т.г., са видеоигри, последните две от които - Reaper Miniature Bones и Planetary Annihilation, преминаха тази граница в началото на септември. От 36-те проекта, събрали над $500 000, 20, са отново видеоигри.

Без съмнение катализаторът на успеха на последвалите гейм проекти, търсещи финансиране чрез KickStarter, е Double Fine Adventure на едноименното гейм студио, оглавявано от легендата Тим Шафър. Проектът премина границата от $1 млн. само за 24 часа и приключи кампанията си с повече от $3.3 млн., привличайки над 60 000 нови потребители в платформата! Появата й се очаква през второто тримесечие на 2013 г., като освен за PC, какъвто бе първоначалният план на Double Fine, ще бъде издадена за Android, Linux, iOS и Mac OS X.

Впечатляващ успех в KickStarter постигна и Wasteland 2 – продължението на едноименната култова ролева игра, явяваща се духовен предшественик на Fallout. Играта генерира целевия си капитал от $900 000 само за два дни, а краят на кампанията дойде при дарени средства в размер на $2.9 млн. Най-често срещу сумата от около $15 потребителите, подкрепили дадено гейм заглавие, си гарантират копие от него – своеобразен pre-order.

Сподели.