Казуо Ишигуро е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература

Pinterest LinkedIn +

Една година след като шведската академия шокира света с избора си на Боб Дилън като лауреат на Нобеловата награда за литература, журито представи и тазгодишния носител на най-престижното отличие в света. Името на писателя е Казуо Ишигуро. Той беше предпочетен пред около 350 други писатели от цял свят, предложени от литературни експерти и Нобелови лауреати.

Журито се аргументира с това, че романите му са "с огромна емоционална мощ" и имат способността да "разкриват пропастта под усещането ни за илюзорност".

Академията, определила победителя, е съставена от 18 членове, избрани чрез тайно гласуване. За да бъде направен изборът на лауреата, е необходимо повече от половината от членовете на академията трябва да гласуват за него.

Ишигуро е роден на 8 ноември 1954 г. в Нагасаки, Япония, но от 1960 г. семейството живее в Лондон. През 1978 г. бъдещият писател завършва английска филология и философия в Университета на Кент. Публикува за първи път през 1980 г. Сред най-известните му творби са романите "Още веднъж в Нагасаки", "Художник на изменчивия свят", "Остатъкът от деня", "Когато бяхме сираци", "Никога не ме оставяй" и др. Автор е и на разкази и сценарии, а някои от романите му са екранизирани.

Миналогодишният лауреат на наградата беше певецът и композитор Боб Дилън, чийто избор беше спорен и изненадващ, особено след като самият награден се поколеба дали да вземе наградата. Той дори не присъства на церемонията и бе награден на частно тържество 4 месеца по-късно.

Все пак музикантът изнесе очакваната публична лекция по повод награждаването му - единственото изискване за получаване на наградния фонд - точно преди изтичането на крайния срок за това. За избора му Академията се аргументира с това, че Дилън е създал "нови поетични изрази в рамките на великата американска песенна традиция".

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.