Тази година Нобелова награда за литература няма да има

Pinterest LinkedIn +

Нобелова награда за литература през 2018 г. няма да бъде връчвана. Това реши на последното си заседание Шведската академия, която присъжда приза.

Решението е взето заради спад в общественото доверие след сексуалния скандал, с който напоследък се свързва името на Академията.

Най-големият от основаването на наградата през 1901 г. скандал се разрази заради френския фотограф Жан-Клод Арно. Арно е водеща фигура в културните среди на Швеция и съпруг на поетесата Катарина Фростенсон, която е член на Академията. Миналия ноември той бе обвинен от 18 жени в сексуална злоупотреба.

Впоследствие осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.

Шведската академия е основана през 1786 г. от крал Густав Трети. Съставът ѝ наброява 18 членове, които се избират пожизнено. Именно те преценяват кой да получи Нобелова награда за литература, чието присъждане започва от 1901 г.

С изключение на шест години, по време на световните войни, е имало само една година, когато наградата не е била присъждана – нито един писател не се оказал достоен през 1935 г.

Догодина ще бъдат връчени два приза едновременно  за 2018 и 2019 година.
Сподели.