Нощ на литературата 2018 и 3 заглавия, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Датата, която трябва да запомните е 9 май, а Нощта на литературата е едно от любимите ни пролетни събития, защото освен срещи с някои от най-успешните, интересни и превеждани съвременни европейски автори, предлага и прекрасна възможност да видите любимия си град в съвсем различна светлина и да се запознаете с нови хора.

На 9 май между 18 до 22 часа в 12 български града (Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен) ще бъде организирана за седми път Нощ на литературата. Ако по някаква причина досега не сте били част от това прекрасно събитие, ето какво трябва да знаете:

Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира произведенията на съвременни европейски автори. На интересни места, наречени литературни гнезда, във всеки от участващите градове известни личности – актьори, телевизионни водещи и музиканти – четат откъси от книги. Пълната програма и подробности за местата във вашия град можете да намерите ТУК.

Ние горещо ви препоръчваме да отделите малко време, за да посетите четенията на следващите прекрасни три заглавия от каталога на издателство Colibri.

"Плът" на Роса Монтеро

Едно от най-изявените имена в съвременната испанска литература Роса Монтеро е изключително продуктивен автор, а романите ù се радват на популярност сред читателите по цял свят. У нас са издадени няколко от нейните книги: "Дъщерята на Канибала", "Указания за спасяването на света" и "Плът", за която ще ви разкажем сега, защото е едно от заглавията, включени в Нощта на литературата.
Плът Роса Монтеро
Роса Монтеро не бяга от трудни теми, каквито са угасналата вече любов, самотата, отчуждението и дори тероризмът. В книгите ù обаче неизменно се промъква и пламъчето на надеждата, че смисълът на съществуването не е напълно изгубен. В "Плът" писателката ни среща със Соледад. Тя е на шейсет, прекрасно осъзнала неумолимия ход на времето и въпреки това все още склонна да му се противопоставя.

Чували сте, че за любовта няма възраст, нали? Е, същото важи и за любовните разочарования, а забавните перипетии, през които ще премине Соледад, разказани с очарователно чувство за хумор, доза самоирония и няколко симпатични намигвания към живота на прочути творци, се преплитат с тихата тъга по изгубената младост. А "Плът" оставя у читателите сладко-горчиво усещане.

В София откъс от романа можете да чуете в "Ellinor's House" на улица "Цар Асен I" 33, прочетен от Рая Пеева. Ако нямате търпение или възможност да присъствате на събитието, най-прекият път към "Плът" е ТУК.

"Сърце на вятъра" на Донал Райън

Донал Райън е ирландски писател, спечелил си широка популярност още с дебютния си роман "Сърце на вятъра". Книгата е отличена с няколко престижни награди, включително с Европейската награда за литература.

Кратък и изключително интересно композиран, "Сърце на вятъра" е роман, които проследява една история през множество различни гледни точки. Като парченца от пъзел отделните части се подреждат една до друга, създавайки една колкото цялостна, толкова и фрагментарна картина на живота в Ирландия.

Финансовата криза, която преобръща спокойното ежедневие на един малък град, едно убийство и едно отвличане са пречупени през призмата на различните погледи на персонажите. Събития, които докосват всички, макар и в различна степен, и провокират неочаквани емоции и действия. Къде е границата между вина и невинност? И колко е тънка?

В София откъс от романа можете да чуете в "Hot Spot Books&Art" на улица "Иван Денкоглу" 18, прочетен от Красимир Куцупаров. Ако нямате търпение или възможност да присъствате на събитието, най-прекият път към "Сърце на вятъра" е ТУК.

"Космонавтите само минават" на Елица Георгиева

Роман събитие и във Франция, и у нас, "Космонавтите само минават" на Елица Георгиева е забавен, различен и много свеж роман. Написан на френски език, тъй като авторката живее във Франция от години, той е отличен с наградата "Андре Дюбрьой" (за първи роман, написан с хумор и критично чувство).
Космонавтите само минават
Действието обаче се развива в България и проследява историята на едно малко момиче, което мечтае смело за собственото си бъдеще. Иска да стане партизанка като дядо си (поне) или космонавтка, или Кърт Кобейн. Освен това иска да посади борче в двора на училището и да впечатли най-добрата си приятелка. За която не е съвсем сигурна дали ù е приятелка, или враг.

"Космонавтите само минават" е история за промяна. Промяна в живота и интересите на едно растящо дете, която съвпада с политическата промяна в малката страна, в която то живее. Смешен и сериозен, дълбок и разведряващ едновременно, романът бързо успява да си спечели сърцата на френските и на българските читатели.

В София откъс от романа можете да чуете в "Casita" на улица "Цар Асен I" 37, прочетен от Ина Добрева. Ако нямате търпение или възможност да присъствате на събитието, най-прекият път към "Космонавтите само минават" е ТУК.
Сподели.