Кати Пери разби исторически рекорд на Майкъл Джексън

Pinterest LinkedIn +

Историческият рекорд на Майкъл Джексън (Michael Jackson) от 1988 година, когато покойният Крал на попа стана първият и единствен до ден-днешен артист, издал пет сингъла от един и същи албум (Bad), достигнали първото място в официалната класация на САЩ, падна, след като 26-годишната американска поп звезда Кати Пери (Katy Perry) очаквано превзе чарта с последния си хит - Last Friday Night (T.G.I.F.).

Това е петият сингъл от последния, трети поред студиен албум на Кати Пери - Teenage Dream, който дебютира на върха в Billboard 200 на 11 септември 2010 г. и до момента е продал над 1.7 млн. копия само в САЩ. Заслуга за прогреса на Last Friday Night в Hot 100 има издаденият миналата седмица ремикс на парчето, записан с участието на Missy Elliott. Продажбите на тази версия, налична в iTunes и Amazon на промоционална цена от 69 цента, съставляват около една четвърт от цялото количество дигитални даунлоуди на песента.

Наскоро Кати Пери записа еднолично в актива си подобен рекорд и в 19-годишната история на Pop Songs класацията на Billboard, а преди повече от три месеца разби този на Ace of Base за най-продължителен престой в Топ 10 на Hot 100, датиращ от 1994 година. Към момента серията на Пери наброява безпрецедентните 66 седмици – с 18 повече от рекордните 48 на шведската поп формация.

Историческото постижение на Кати Пери сложи край на доминацията на LMFAO в Hot 100, продължила шест седмици. Хитът на групата - Party Rock Anthem, е поставен на второ място в актуалното издание на чарта, непосредствено пред дуета на Адам Ливайн и Кристина Агилера - Moves Like Jagger, който прогресира с пет позиции наведнъж. Това е и най-продаваното парче в дигитален формат през изминалата седмица.

Най-слушаното парче в ефира на американските мейнстрийм радиостанции е Last Friday Night, чиято седмична аудитория е достигнала 148 млн. души. И радио аудиторията, и дигиталните продажби се отчитат при компилирането на Hot 100 – една от най-старите класации в САЩ с 53-годишна история.


Сподели.