Картините в нашия дом: Идеи за декориране на спалнята

Pinterest LinkedIn +

Спалнята е едно от най-интимните помещения в дома и като всяко останало, тя също си има своите изисквания за подредба и декорация. Идеята за декорация на интериора в спалнята е да ви помогне да се отпуснете, да забравите за грижите през деня и да релаксирате пълноценно. Ето защо обикновено дизайнерите залагат на по-приглушени и меки цветове в оформлението на декора и избират нежни тъкани за завесите, спалното бельо и пухкави килими за пода. Всичко в спалнята трябва да внушава спокойствие и хармония, за да може да заспите бързо и да сте отпочинали и бодри на сутринта. Ето защо, говорейки за избор на картини, същите тези неща трябва да се вземат предвид.

Картините в спалнята обикновено се поставят на двете най-удачни места – над леглото или срещу леглото. Разбира се, това изобщо не е някакво правило, а просто утвърдило се като удачно решение, което си има своето логично обяснение. При първия вариант, ако картината е позиционирана над леглото, погледът ви ще се спре на нея още с влизането в стаята, точно преди да се вмъкнете в меките завивки, и впечатлението, което тя оставя у вас, ще е последното за деня.

Ако изберете да окачите картина на стената срещу спалнята, то тогава още със събуждането си тя ще бъде първото нещо, което ще забележите в зората на новия ден. И в двата случая следва е да е зареждащо със спокойствие и приятно вълнение изображение, което да ви помогне да завършите с положителна емоция изминалия ден или да започнете по прекрасен начин новия.

Дори и спалнята да е издържана в монохромна цветова схема и обзаведена в духа на минимализма, тук правилото за яркото цветно платно няма да бъде много удачно. Драматични контрасти едва ли са най-подходящото нещо в стаята, в която трябва да цари спокойствие и тишина. Най-добре подберете картини в нежни, релаксиращи тонове, по възможност сливащи се с останалите интериорни цветове.

Ако не си падате по живописта, може да изработите и сами доста подходящи пана или да изберете фотоси, които да подредите по интересен начин. Но каквото и да изберете, не прекалявайте с ярките елементи, защото те въздействат възбуждащо и стимулират активността, а това може да попречи на добрия сън.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.