Кампания за превенция на сърдечно - съдовите заболявания стартира в шест града у нас

Pinterest LinkedIn +

Национална информационна кампания за превенция на сърдечно - съдови и мозъчно - съдови заболявания ще се проведе в шест български града. Инициативата е под надслов "Обещайте на сърцето си!" и се провежда през целия месец в духа на международния ден на хипертонията 17 Май. На 11 май в определени аптеки Фрамар в градовете Пловдив, Бургас, Стара Загора, Габрово, Сливен и Гълъбово, всеки желаещ ще получи безплатна консултация и измерване на кръвното налягане с апарат от висок клас.


Статистиката показва, че 9.4 милиона души в света умират от повишено кръвно налягане всяка година и тази цифра продължава да расте. България не разполага с точна статистика за броя на болните в последните три години, но се счита, че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души като броят на хората, които губят битката с болестта прогресивно се увеличава. Високото кръвно налягане също така натоварва работата на сърцето и артериите и увеличава риска от инфаркт и инсулт, който е втората най-широко разпространена причина за смърт в целия свят.


Най-често хипертонията протича безсимптомно и много хора страдат от заболяването дълги години, без дори да подозират за това. Ето защо кардиолозите съветват профилактично да измерваме кръвното си налягане, дори и да нямаме оплаквания. Много често по празници не обръщаме внимание на здравето си и прекаляваме с храната и напитките. Това обаче може да доведе до утежняване на състоянието на хората с лека хипертония и да наложи започването на лекарствена терапия. За избягване на усложнения специалистите препоръчват спиране на тютюнопушенето, умерена консумация на алкохол и сол, както и редовна физическа активност и намаляване на телесното тегло.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.