Какво представляват спирачните апарати на автомобилите?

Pinterest LinkedIn +

Способността на автомобила да спира точно, когато е необходимо, е важна част от управлението на превозното средство и безопасността на водача. Спирачните апарати са в основата на системата за спиране и по-долу ще разберем техните особености, кога се сменят и проблемите, които могат да възникнат?

За какво служи спирачният апарат?

Това е механизмът, който се грижи за притискането на накладките към дисковете на спиращите колелета. Представлява метален корпус с бутала и уплътнения. Натискането на педала на спирачките създава налягане върху специална хидравлична течност и този натиск се предава към буталата, които задействат накладките. Те се намират от предната и задната част на въртящия се с колелото диск и притискайки се плътно в него, се създава силно триене, което забавя движението на колата. На всяко спиращо колело има по две накладки. 

Кои са разпространените на пазара днес?

Според онлайн магазин Automotozone, на пазара основно са достъпни:

  • плаващи – по-простият механизъм, който се използва в старите маломощни автомобили. Евтини са и са лесни за поддръжка, но не са подходящи за агресивно каране. Особеното при тях е, че накладката от вътрешната страна на диска се износва винаги по-бързо, тъй като се активира малко по-рано от външната;

  • фиксирани – по-сложните и използвани днес спирачни апарати поради наличието на мощни двигатели и тежки автомобили. Предназначени са за по-агресивно шофиране и са използвани предимно в спортните коли, джиповете и офроуд превозните средства. Това е по-надеждната алтернатива, издържаща на екстремни условия за експлоатация.

Кога се налага смяна на спирачен апарат?

Представлява работен механизъм с различни движещи се части в него, който е подложен на големи натоварвания и развиване на висока температура при експлоатацията му. Това води до износване и необходимост от смяна. Най-чувствителни са направляващите щифтове и маншоните, предпазващи хидравличните цилиндри от попадане на замърсявания и прах. Съществува вероятност и от възникване на корозия върху работното бутало и повърхността на цилиндъра. Така се нарушава геометрията на движение на някои елементи и може да се стигне до прегряване и блокиране.

Срокът за експлоатация на съвременните многобутални фиксирани спирачни апарати, надвишава 7-8 години.

Какви са особеностите в ремонта?

След като работните механизми са блокирали, е необходим пълен демонтаж на повредения спирачен апарат, неговото разглобяване и почистване. Важно е да се обърне внимание на каналите на хидравличната система и подмяната на уплътненията. Дали е възможен ремонт, или е нужна покупка на нов детайл, се определя след цялостното разглобяване на механизма.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.