Ентусиазмът около автономните автомобили се охлажда

Pinterest LinkedIn +

През последните около две-три години ентусиазмът около автономните автомобили беше много голям. Очакванията дори бяха, че до 2020 г. по пътищата вече ще вървят първите подобни модели, които могат да се купят.

Това все още не е факт, а според "Automotive News Europe" ентусиазмът на автомобилните компании към тази технология се охлажда. Тя остава на заден план на фона на по-важни неща като вредните емисии и навлизането на електрическите автомобили за сметка на тези с традиционни двигатели с вътрешно горене.

Не помогнаха и инцидентите с тестови автономни автомобили, които доведоха и до смъртни случаи. Това намали ентусиазма и на клиентите, които искат първо технологията да е много по-усъвършенствана и сигурна, преди да ѝ се доверят. Проучване на "Deloitte" показва, че през 2019 г. ръстът на положителните нагласи на клиентите към автономните коли рязко се е забавил.

Изпълнителният директор на "Volvo Cars" Хакан Самуелсън коментира пред изданието, че разработката на автономни коли се е оказала по-сложна технически, отколкото се е смятало първоначално. Компанията ще продължи работата в тази сфера, но няма да бърза и ще иска да се убеди в сигурността ѝ.

Доставчиците на оборудване за подобни коли също споделят, че през последните шест месеца пазарът се е "променил драматично". Пред ANE изпълнителният директор на "PSA Group" Карлос Таварес коментира, че за момента концернът не вижда стойност за клиентите от автономните автомобили. Освен това ниво 4 и 5, където се поставя почти пълната и пълната автономия, за момента са твърде скъпи и сложни.

Разходите са много високи и дори изпълнителният директор на "Bentley" Ейдриан Холмарк, казва че сумите "насълзяват очите". Другите концерни като "Volkwagen Group", "Daimler" и т.н. също продължават работа по подобни проекти, но сключват нови партньорства и намаляват темпото.

Автономни автомобили ще има, но те първо ще навлязат в комерсиалната сфера, транспорта на товари и т.н. Едва след това ще може да се очаква да стигнат и до крайните потребители.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.