Стив Возняк: Не очаквам да доживея изцяло автономните коли

Pinterest LinkedIn +

Съоснователят на "Apple" Стив Возняк обяви, че не очаква да доживее да види изцяло автономни автомобили. По време на конференцията "J.D. Power Auto Revolution" в Лас Вегас той заяви, че се е отказал да чака Ниво 5, съобщава "Automotive News Europe".

Ниво 5 символизира именно напълно автономни автомобили, които не се нуждаят от човешка намеса и дори може да не разполагат с волан или друго средство за управление. Возняк беше сред привържениците на идеята и очакваше, че тя ще се реализира в обозримо бъдеще.

"Отстъпих доста назад от тази идея. Наистина се предадох. Не знам дали ще се случи в рамките на моя живот", обяви той.

Според него една от основните причини са самите пътища. Има твърде много непредвидими условия и ситуации, които са непосилни за един автономен автомобил. "Те биха се справяли по-добре, ако модифицираме пътищата и имаме секции, които са добре картографирани, поддържат се чисти и нищо необикновено не се случва на тях и няма ремонти", коментира Возняк.

Той смята, че засега е по-добре тази технология да се използва като допълнителни системи за сигурност, които да помагат на водачите в определени ситуации. И с това обаче трябва да се внимава, предупреждава Возняк.

"Подведохме хората да си мислят, че колата ще бъде като човешки мозък и ще може да се справя с нови неща и да реагира като човек в нови и непознати ситуации", допълва той.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.