Какво да направим, за да приспим бързо бебето

Pinterest LinkedIn +

Понякога тази мисия изглежда толкова невъзможна, че майките изпадат в отчаяние

Младите родители не обичат непоисканите съвети, но често имат нужда от тях, дори да не си признават. И понеже бабите едва ли са най-добрият източник в случая, могат да се доверят на други родители, вече преминали наскоро по същия път.

Препоръките за приспиване на бебе имат свойството да не важат за всички… Да, както казват, някои са еднорози и изобщо нямат потребност от такива, но повечето ще ви докарат до състояние на нервна криза, преди да се успокоят и да се отдадат на сладък сън. Новородените имат редица причини да се чувстват по този начин – колики, дискомфорт, трудна адаптация към новата среда, а на по-късен етап и кошмарният растеж на зъбите. Чисто физиологично тяхната нервна система не е изградена напълно и затова имат нужда от различни стимули, за да усетят, че са в безопасност.

Най-работещите методи за приспиване:

Любими бебешки колички

Те са не само предпочитаният от нас аксесоар, с който разхождаме бебето навсякъде, а и са едно от най-достъпните и лесни начини за приспиване на малкото. Бъдете сигурни, че ако прекарвате повече часове с него у дома, това по всяка вероятност ще е грешка. Независимо от сезона се старайте да бъдете повече навън, където возенето и полюшването в количката ще ви помогне да постигнете заветната цел.

Не на тихата стая

Не подстрекаваме виковете и излишните шумове от съседски ремонти например, но и прекалената тишина не работи в полза на съня на бебето. Атмосферата трябва да е близка до естествената. Разговорите не са забранени, нито е необходимо да пристъпвате на пръсти, въпреки че със сигурност сте го правили многократно. Силните дразнители са излишни, но пък леката, нежна музика или нощната лампа с подходящи звуци за бебето могат да го пренесат в един магичен и вълшебен свят, за да усеща, че може да се отпусне напълно.

Следвайте ритъма му

Насилването на бебето да спи в определени часове и според стриктен график не винаги е успешно. Още от невръстна възраст то ще покаже кога предпочита да заспива и кога е готово да отвори очички, защото търси вниманието ви или вече е гладно. Ако се водите по него, няма да сбъркате, каквото и да гласят правилата. Изграждането на рутина е възможно, но отново трябва да е съобразено с индивидуалния ритъм на детето, което се формира окончателно в детска възраст. От вас се иска единствено да разчитате сигналите и знаците, за да сте в готовност да създадете най-благоприятния за него режим.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.