Как да обзаведем стаята на бебето

Pinterest LinkedIn +

Когато обзавеждаме стаята на бебето, има няколко ключови неща, които трябва да се вземат под внимание. На какви мебели да се спрем? Как да разпределим пространството в стаята? Ще има ли къде да прибираме и подреждаме всичките му играчки? Какви цветове да изберем? Понеже знаем колко е важно рожбата да се чувства комфортно и спокойно, ние сме Ви подбрали най-нужната информация, включваща нещата, с които е желателно да се съобразим.

Детската стая трябва да отговаря на нуждите на детето, като главните са: да спи спокойно и да има достатъчно пространство да играе и съответно да съхранява играчките си. Заради това, преди да се втурнете към детския магазин, вземете под внимание тези четири фактора: пространство, форма на мебелите, цветови комбинации, материали.


Материалите


Ако планирате ремонт в детската стая, най-добре е той да се извърши около 2-3 месеца преди раждането на детето. Важно е стените да бъдат боядисани с бои, които не са токсични, а изцяло естествени.

За пода може да се спрете на паркет, но предварително се уверете, че няма трески, за да не се нарани детето, когато започне да лази. Ако пък ако изберете плочки, то тогава не ги полирайте твърде много, за да не се подхлъзва малкото, когато прохожда. За по-голяма безопасност и сигурност избере варианта с килим от естествени влакна в зоната за игра.

Пространството

Без значение дали стаята, която сте предназначили за детска, е с квадратни или правоъгълни размери, от голямо значение е да обособите кътче, където детето да може да играе.

Според психолози, за да разбере детето, че е в семейна среда и не е само, то мястото, предназначено за него, трябва да е по един или друг начин свързано с останалата част от жилището.

Цветовете

Най-добре е стените да бъдат боядисани в по-светли тонове, неутрални и пастелни, за да се създаде усещане за хармония и спокойствие.

А защо да не бъдат мебелите в по-ярки и живи цветове? По-наситените тонове предлагат на детето визуални стимули, които ще му бъдат от полза.

Мебелите

На първо място мебелите трябва да бъдат безопасни и функционални. Заради това не е удачно да избираме мебели с остри ъгли и издадени ръбове. Вече се предлагат различни завивки за леглото и креватчето, предназначени да предпазват от такива изпъкнали ъгли. Желателно е да не рискуваме с мебели с неизвестен произход, а да изберем доказали се производители.

Как да разположим мебелите?

Ако стаята разполага с прозорци, най-добре ще е креватчето да бъде разположено така, че детето да може да гледа навън.

Скринът е важно да бъде с механизми за блокиране на чекмеджетата.

Шкафът за преобличане може да бъде в банята, защото е по-удобно и практично.

Важно за креватчето: Спрете се на модел, който е просторен, с тапицирани краища, с равно и здраво дъно. Също е важно дюшекът да е от проветриви и естествени материали.

Сподели.