Български дизайнери дават нов живот на мебели от миналия век

Pinterest LinkedIn +

KRESLO.STUDIO e нова дизайнерска комбина, която преоткрива красотата на класически български мебели от началото на века и такива, които със соц дизайна си са били въпрос на престиж. Павлина Дешева и Мила Григорова откриват своите съкровища, връщат ги към живот и разказват тяхната често необикновена история.

Част от първата колекция на KRESLO.STUDIO е моделът "LUX" − иконичен фотьойл, популярен в периода на зрелия социализъм, за пръв път създаден в Сърбия, но припознат у нас като символ на социален статус. Двата фотьойла в колекцията са дълго търсени екземпляри, създадени от известния по онова време Боби Мацата. Спасени са дървените компоненти, включително орнаментацията, а останалата част е изградена наново и  завършена с модерен туист.

Друго съкровище е така наречената "Българска роза" − стол, изживял последните няколко десетилетия в подземието на църквата "Света Параскева". Павлина и Мила го извличат оттам, уверени в неговата стойност и потенциал. След като проследяват неговата история, се оказва, че "Българска роза" е произведен през 20-те години в казанлъшка фабрика, която вече не съществува. Орнаментацията е изключително впечатляваща, както и цялостното състояние на конструкцията на този близо стогодишен стол. Седмици отнема на KRESLO.STUDIO да премахне старите напластявания на боя, за да "излезе" отново наяве красотата на дървото, от което е изработен. Накрая го обличат в така нареченото millennial розово, за да носи романтиката на 20-те, но и да направят връзка с настоящето.

"Този проект е резултат от любовта ни към старото, към онова, което е пълно със съдържание и носи история. Ние сме част от Поколението Y, което все още цени антиките и гледа с романтика към предметите, които имат какво да "разкажат". Не се плашим от прашни мазета и мръсотия, откриваме съкровищата си и преследваме всяка следа, която може да разкрие тяхната история, защото вярваме, че точно историите ги правят товаq което са, а именно − ценни", разказват Мила и Павлина. 

Първата колекция на KRESLO.STUDIO може да бъде видяна на живо на 7 декември от 19:00 часа в cosmos coworking camp (ул. "Ангел Кънчев" 1), както и онлайн на www.kreslo.studio. 

Сподели.