"Как да бъдеш чужденец" на Джордж Майкс и хуморът като изкуство

Pinterest LinkedIn +

"Как да бъдеш чужденец" е много неща, но най-вече е много, много забавна книга. Книга, устояла на времето, преиздавана наистина много пъти, оценена еднакво високо както от онези, които осмива, така и от всички останали. А смехът винаги е полезен, особено в трудните моменти.

Издадена за първи път през 1946 година, "Как да бъдеш чужденец" е преиздавана повече от 40 пъти. Едва ли има нужда споменаваме, че през 1946 година Втората световна война съвсем скоро е приключила, а Европа все още не се е възстановила напълно от последиците. От друга страна, именно този факт потвърждава най-ярко тезата ни, че хуморът често е не само полезен, но дори спасителен. Първите допълнителни тиражи са пуснати само няколко седмици след първото издание, а в предговора към двадесет и четвъртото издание авторът сам споделя колко е изненадан от този успех. Както и лекото си разочарование от него.

Защо е разочарован? Най-вече защото, независимо колко книги е написал след това (а те не са никак малко), винаги ще си остане авторът на "Как да бъдеш чужденец". Тук, разбира се, съвсем логично е мястото да разкажем малко повече за Джордж Майкс, чието истинско име е Дьорд Микеш. Роден в Унгария, той заминава за Англия през 1941 година. Изпратен е в двуседмична командировка, за да отрази Мюнхенската криза за вестника, в който работи. Но толкова му харесва, че остава. И разбира се, още през първите няколко дни разбира не само че е чужденец, а и че ще си остане такъв завинаги.

Наблюденията му върху английския народ са забавни, остроумни и (което вероятно е една от основните причини за огромния успех на книгата) съвсем в духа на британската хумористична традиция. Освен това са важен източник на информация, полезна за всеки чужденец в Англия. Например: защо е важно да се разговаря за времето и как е най-уместно да води подобен разговор, кои са основните разлики между живота на острова и тези на континента и най-важното – защо никога не бива да отказвате предложения чай и какво може да направите с него, в случай че никой не ви гледа.

"Лошото на чая е, че първоначално е бил едно приятно питие. Поради това група видни английски учени потрошили съвместно главите си над проблема, извършили сложни биологически експерименти и открили начин да го развалят".

Сред останалите таланти на англичаните Джордж Майкс изтъква способността им да говорят неразбираемо, мрънкайки и ползвайки не повече от петстотин думи. Това, разбира се, съвсем не означава, че английският език е беден. Напротив, ще се изненадате от богатствата му, особено щом събеседникът ви разбере, че сте чужденец. Нещо повече, авторът споделя, че след като вече от няколко години живеел в Англия, получил от една дама следния изключителен комплимент:

"Та вие говорите на прекрасен акцент без дори следа от английски!"

Нека направим още едно важно уточнение: изданието, което ви представяме сега, е второто българско и събира в себе си "Как да бъдеш чужденец" и "Как да бъдеш упадъчен". Книгата се появява у нас за първи път преди около тридесет години и е посрещната от читателите с истински възторг.

"Как да бъдеш упадъчен" е своеобразно продължение на "Как да бъдеш чужденец", в което вероятно ще откриете любопитни паралели с настоящата ситуация в страната. Тъкмо по тази причина второто издание на книгата е посветено на БРЕКЗИТ и сме убедени, че ще наблюдавате някои особено любопитни прилики между събитията от седемдесетте години на миналия век и съвременността. Когато пише "Как да бъдеш упадъчен", Джордж Майкс живее в Англия вече от тридесет години и съвсем обективно отбелязва, че през това време и той, и страната значително са се променили. Той например вече не е толкова европеизиран, но за сметка на това страната значително се е европеизирала:

"Британия изгуби една империя, ала спечели мен (нека признаем обаче, че чистата печалба е незабележима с просто око)".

Упадъкът, разбира се, не е нито леснопостижим, нито характерно английски. Тъкмо напротив, той е нещо, което според автора англичаните трябва да усвоят, дори да не им е лесно. Все пак, изтъква Майкс, англичаните имат огромен принос за разгрома на хитлеристка Германия и да разрушат собствената си империя за тях е лесно като детска игра.

Ако сте любопитни да научите повече за изкуството на упадъка и особено ако искате да се разведрите с наистина забавна и непреходно смешна книга, най-прекият път към "Как да бъдеш чужденец / Как да бъдеш упадъчен" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.