Къде отиват парите?

Pinterest LinkedIn +

Хората винаги са се стремели към по-висок паричен баланс. Вниманието е съсредоточено най-вече върху приходите и тяхното увеличаване. Паричният баланс обаче се формира от две части: приходи и разходи. Въпреки че приходите са от първостепенно значение, бихме желали да се спрем по-конкретно върху разходите. Те примерно може да се намалят, ако ползвате безлихвени бързи кредити (pikavippi osamaksulla) и в срок погасите вноските си.

Къде се насочват парите, които получаваме? Нека да погледнем тази част от паричния поток, който мнозина считат за второстепенен – разходите.

Най-общо може да разделим разходите на три категории:

  • Текущи разходи  такива, които са свързани с ежедневните ни нужди и битови сметки. Всички харчове на семейството за храна, облекло, здраве, транспорт, комуникации, хоби, отдих и други поддържащи съществуването блага влизат в тази категория. Към тези разходи се причисляват и банковите кредити и наеми, които ежемесечно трябва да се изплащат.
  • Социални разходи  данъци, осигуровки и други плащания към държавната хазна. Тук се числят също и различни благотворителни плащания, глоби и санкции. Най-често разходите от тази категория са най-малки, но повечето хора ги възприемат доста болезнено.
  • Инвестиционни разходи  може да бъдат всички разходи, които са свързани с някакви активи, които ще ни носят доход, без да работим. Вложение в недвижимост  квартира, която отдаваме под наем, ценни книжа, стока за продажба, интелектуална и друг вид собственост.

Според специалисти приходите, които реализирате от тези активи, не бива да бъдат влагани всички обратно в инвестиция. По този начин се губи смисълът от тяхното притежаване. Сумите, които влагате, е добре да бъдат по-малко от това, което получавате като доход.

Физическите лица се разделят на две основни групи според начина, по който те изразходват средствата си.

  • От заплата до заплата или днес да ни е най-добре

В първата група са представителите на онези, които живеят от заплата до заплата. Без значение от сумата, която влиза в сметката им, разходите им винаги са толкова, колкото и приходите. Целта е да поддържат добро ниво на живот и да задоволят всички настоящи нужди, доколкото приходите им позволяват това.

В тази група влизат хората, които искат да получат колкото се може повече от живота днес. Те не са ориентирани към спестявания и фразата "финансова дисциплина" им звучи като развален оркестър. Често пъти могат да се заемат с кандидатстване за заем без обезпечение (hae lainaa ilman vakuuksia), без да обърнат нужното внимание на обстоятелствата по връщането на дълга.

  • Утре да е по-добре от днес

Втората група са онези, които заделят част от приходите си за бъдещ проект, инвестират в активи или спестяват. С други думи  хора, които живеят с мисълта за по-светло бъдеще.

Те притежават дългосрочни цели, планират и не намират удоволствие в безразборното и емоционално харчене на пари. Предпочитат да се лишат от нещо, което много им харесва, за да могат да осъществят бъдещ проект, който трайно да подобри качеството им на живот.

За това, разбира се, се изискват повече лишения и дисциплина по отношение на разходите, които правите. Тази хора анализират дали е нужно да притежават последните модели телефони, или да вечерят в заведение.

Отношението към разходите на днешното консуматорско общество определя до голяма степен и бъдещите приходи. Бъдете разумни във вашите покупки. Пожелаваме ви успех в инвестиционните начинания!

Сподели.

Относно автора

Мария Иванова е журналист с богат опит в бизнес и новинарски издания. Работила е последователно във вестник Монитор, списание b2b Magazine, Livenews.bg, Livebiz.bg и други медии. Съчетава работата в Avtora.com с позицията на главен редактор на образователния портал Uchi.bg. Пише още в Pixelmedia.bg и други издания. Обича да чете, да танцува, да спортува и да пътува.