Разпределен риск за инвестиции от спестявания

Pinterest LinkedIn +

Българите имат спестявания и сведенията от централната банка посочват, че те съвсем не са малко. Трудно е наистина човек да се реши да инвестира така трудно спечелените пари. Онези, които желаят да инвестират, по-добре да не бързат да купуват вестник с обяви за недвижими имоти. Може да ви се наложи да заемете пари бързо и лесно (lån penge hurtigt og nemt), за да добавите към наличната сума. Според специалисти има много по-безопасни инвестиции. Трудно е да се твърди, че съществуват инвестиции без никакъв риск, но тук ще се спрем на някои интересни предложения.
 
Икономическата ситуация у нас претърпява промяна, която все още не е много обещаваща за инвеститорите. Това може би е основната причина толкова много хора да държат парите си в депозити. Други предпочитат да държат пари на картата си или под дюшека. Понякога и тази перспектива е благонадеждна, особено ако сте обменили левовата равностойност на спестяванията си в долари. Целта обаче е не само да съхраните спестените средства, но и да ги увеличите.
 
Има ли вечна формула за успеха?
 
Съветите от експертите никога не са еднозначни и не винаги носят успех. Различните възрастови групи хора също имат различия в своите нужди и очаквания. Те няма да бъдат заинтересовани от едни и същи финансови цели и срокове на възвръщаемост. Хората на средна възраст може би смятат, че покупката на имот в България или в друга страна е чудесна инвестиция. Несъмнено недвижимите имоти предлагат по-висок доход от банковите депозити в момента, но съществуват и известни рискове.
 
Рискове, свързани с инвестицията в имоти
 
Българските имоти са пазар с плаващи цени и не винаги ще се окажете на печалба, ако решите да продавате. Освен това в големите градове има хиляди празни апартаменти и да сте хазяин може да се окаже трудна задача. Инвестирането в наши имоти ще бъде успешно, ако го направите в момента, когато цените на имотите стигнат дъното. Последващото покачване на цените с около 10-15% е знак, че можете да сключите сделката. По-привлекателните цени при недовършеното строителство крият много рискове и малцина биха дръзнали да ги купят.
 
Чужбина е добра алтернатива, но трябва да сте добре запознати с местните закони. За целта ще са ви необходими езикови познания или съдружник, който се намира там. Това усложнява достатъчно нещата, нали? Слабото познаване на поземлените и други закони там може да доведе до загуби и много проблеми.
 
Структурираните депозити са сравнително нов финансов инструмент на пазара у нас. Те биха могли да диверсифицират риска, тъй като разпределяте парите си в банката между депозит на сметка и инвестиция в ценни книжа. Все пак съществува риск от загуби при инвестицията.
 
Предложение за разпределен риск
 
В случай че на пазара възникнат изгодни оферти за инвестиране, можете да депозирате 20% от парите си в някоя стабилна банка. Около 40% от спестяванията ви могат да бъдат вложени в ценни книжа, емитирани от развити страни. Те запазват добрия си растеж и обещават добър доход. Не е особено добра идея да закупувате ценни книжа от развиващите се държави. Там пазарите са високо спекулативни и по-трудно предвидими. Нашата страна влиза в тази категория държави, където е много трудно да се предвиди какво ще бъде утре. 10% от авоарите си може да инвестирате в злато, а 30% – в краткосрочни валутни облигации – еврооблигации. Ако не ви достигат пари, които да вложите в някоя печеливша инвестиция, можете да се възползвате от безплатен потребителски кредит (gratis forbrugslån).
Сподели.